В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Без небостъргачи в централната градска част на София

30/04/2018

В търсене на решение на основните проблеми на столицата с високото строителство и опазване на зелената система, парламентът прие промени в Закона за устройството и застрояването на Столичната община /ЗУЗСО/.

В централната градска част на София ще се разрешава строителство на сгради не по-високи от 50 м., с изключение на имотите, попадащи в т.нар. “делови център на София” – край бул. „Тодор Александров”.

За по-голямата част на града допустимата височина ще бъде до 75 м., а до 100 м височина ще може да се строи в 400-метровата зона около метростанциите извън централната градска част и извън районите “Триадица”, “Лозенец”, “Младост” и “Изгрев”. За кварталите южно от околовръстния път – „Бояна”, „Драгалевци”, „Симеоново” и „Витоша”, максималната височина на сградите е до 15 м.

По отношение на строителството на небостъргачи, в закона вече е въведено понятието „много високо строителство”, при което няма ограничение във височината на сградите. Първоначално идеята е кулите да се разполагат двустранно по Околовръстен път при ж.к. “Люлин” и по бул.”Цариградско шосе”- от кръстовището на 7-ми км до р. Искър. В приетия вариант местата за разполагане на бъдещите небостъргачи не се конкретизират и ще се определят по Общия устройствен план (ОУП) от Столична община.

Обърнато е внимание и на зелените площи на територията на столицата. Предвижда се междублоковите пространства да са предназначени за обществено ползване и да не могат да бъдат отреждани за нищо друго. Да си пожелаем, тези текстове за зелените площи да просъществуват в закона по-дългосрочно!

Кратък линк: https://dragobuild.com/ay6jql

Няма коментари за тази страница

Няма коментари.

Коментирайте

Име (задължително)Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)