В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Бургас ще бъде най-зеления град в България

20/11/2009

БургасБургас скоро ще бъде най-зеления град в България. Парковете и зелените площи ще заемат рекордните 17% от цялата територия на бъдещия полис. Като цяло Бургас ще нарастне с около 34% по площ от сегашния си размер. Новоурбанизираните територии обаче ще бъдат с възможност за застрояване в размер на 16.1% от площта на бъдещия град. Останалите над 52% от бъдещите нови устройствени зони на гр. Бургас ще бъдат паркове, зелени системи, зони за отдих и екокомплекси. На тях няма да се строи, но цялата тази уникална система ще бъде свързана с мрежа от велоалеи, които ще опасват и всички части на града. Ще се създадат нови велотрасета в северна посока към Банево и Ветрен, в южна посока към Крайморие и Созопол и в източна посока към бъдещия парк на местността „Кюшето” и Сарафово, с възможности за обвръзка на вело-мрежата и до кварталите.

Очаква се Бургас да стане един от най-красивите европейски градове, заради неповторимото си природно разположение – на море и 3 езера. Водните площи ще бъдат оформени в прекрасни зони за спорт, излети и отдих на гражданите с богата и поддържана паркова среда.

Тази концепция бе обсъдена и одобрена окончателно на работна среща между екипа от специалисти, разработващ ОУП-а на гр. Бургас и представители на Общината. На срещата бяха водещия проектант арх. Виктор Бузев с екип от консултанти от УАСГ, Кметът Димитър Николов, заедно със зам. кмета по строителството Марков и Главния архитект – Веселина Илиева.

Отделена беше и територия за изграждането на нов спортен комплекс със стадион и Конгресен център. Този уникален комплекс ще превърне Бургас в място, където ще могат да се организират и провеждат спортни и обществени мероприятия от международен мащаб. Спортният комплекс и Конгресният център ще се намират северно от града между Атанасовското езеро и главния път Бургас – Ветрен. Територията ще се обслужва от новопредвидения транспортен обход, който ще свързва магистрала „Тракия” директно с кв. Сарафово и Летище Бургас. От тази гледна точка тези големи обществени съоръжения ще бъдат изключително удобни за достъп.

Бургас ще се превърне и в най-голямата гребна и яхтена база в страната. Гребни спортове ще се развиват в специално изградени за това спортни комплекси със свободен достъп на езерата Вая и Мандра. Предстои града да се снабди с цели 3 яхтени пристанища – кв. Крайморие, Сарафово и в централна част по проекта Супер Бургас. Специално изградени рибарски пристанища ще има в Сарафово и местността „Ченгене скеле”.

Градът ще разполага с перфектна транспортна система, която ще свързва магистралите „Тракия” и „Черно Море”, както и пътят за Созопол на юг. Мостове над езерата Вая и Атанасовско ще осигуряват първите обходи на трафика около града. Ще има и втори и трети транспортни пръстени, като целта е да се изкара транспорта максимално извън населените територии. Съгласувана е и концепцията за „експресен автобус”, който да свързва комплексите Меден Рудник и Славейков, като увеличи сегашния капацитет от 7000 на 40000 граждани.

Специалистите и ръководството на Община Бургас набелязаха провеждането на обществено обсъждане на проекта в най-скоро време. Датата ще се уточни предвид факта, че в момента се разработват схемите по инженерните части към проекта за ОУП, доклад за екологична оценка (ДЕО) и оценка за съответствие(ОС).

Източник: http://1kam1.com

Кратък линк: https://dragobuild.com/RVB8U

Няма коментари за тази страница

Няма коментари.

Коментирайте

Име (задължително)Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)