В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

България може да строи зелени електроцентрали със съседите държави

18/10/2009

Вятърни генераториБългария може да участва в проекти за изграждане на мощности от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ – вода, вятър, слънце и биомаса) в Югоизточна Европа, ако не може да изпълни ангажимента си към Европейския съюз за 16% дял на алтернативната енергия в общото производство на електроенергия до 2020 г. Това съобщи директорът на дирекция “Енергийна ефективност и ВЕИ” в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма Костадинка Тодорова по време на първия хидроенергиен форум за региона. До 2010 г. делът на енергията, произведена от зелените централи, трябва да достигне до 11% като в момента тя е в интервала 6-8%.

“Проектите могат да се реализират с Румъния и Гърция или Македония и Турция. Централите трябва да бъдат построени след 2009 г. или да бъдат реконструирани след тази дата”, добави още Тодорова. За продажбата на енергия от ВЕИ ще се изискват гаранции за произход, които най-вероятно ще се издават от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Директивата за ВЕИ изисква да бъдат въведени изисквания за присъединяване на новите мощности, които ще бъдат определени с новия закон за възобновяемите енергийни източници, който ще е готов до март 2010 г. Очаква се парламентът да го приеме до октомври следващата година. Присъединяването и неспазването на сроковете от НЕК и електроразпределителните дружества за приоритетно включване в мрежата са най-големите проблеми за инвеститорите в сектора. Затова ще бъдат направени анализи за възможностите за изграждане на алтернативни източници на енергия в отделните региони, за да могат да се предвидят средства за разширяване на мрежите на НЕК и разпределителните дружества.

“Въвеждането на критериите ще отсее сериозните инвеститори и ще позволи да се поставят изисквания към операторите за достъп до мрежите. Задачата ни е да улесним предприемачите и да облекчим лицензионните и разрешителните режими”, каза още Тодорова.

Източник: в. Дневник

Кратък линк: https://dragobuild.com/dd95K

1 коментар за тази страница

Jordan каза:
24/10/2009 в 4:09

Само с колко “ако”, “или” и подобни изобилства статията… И за какво се правят тези енергийни форуми – само да се харчат излишни пари. Предполагам са похарчени колкото един ветро-електрогенератор поне…
Като “газовия форум” на Станишев. Там каква излезна равносметката, след охраната с изтребители на НДК?

Коментирайте

Име (задължително) Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)