В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Българската “Пиза” с 10 градуса наклон – “Елипс Център”

13/02/2010

Офис сграда “Елипс Център” на бул. “Цариградско шосе” е първата в България със специално проектиран наклон от 10 градуса. Сградата с височина от около 60м има отклонение от вертикала от около 6м. Наклонът й е по предложение на архитектите от бюрото “ЛП Консулт”.

“Инвеститорът прие идеята за оскъпяването на конструкцията с около 50% вследствие на накланянето и приключението ни с проектирането на тази сграда започна”, разказва инж. Йордан Милев, съсобственик на компанията, работила върху конструктивната част от проекта – “Йода”.

Основен конструктивен елемент в сгарадата е външната наклонена стоманобетонна решетка, която всъщност е една стоманобетонна пространствена рамкова конструкция. “В тази сграда беше приложено едно ново за българската строителна практика конструктивно решение, което обаче се използва доста често в страните с развити строителни технологии – снаждането на всички армировъчни пръти в стоманобетонната решетка се извършва със специални приспособления за равноякостно снаждане”, казва инж. Милев и допълва, че основен проблем в случая е било да се подберат такива устройства, които да осигурят стабилно поведение при сеизмично въздействие. “За целта изискахме специални изпитвания в чужда и наша лаборатория”, обяснява той.

Строителството на “Елипс Център” започна през лятото на 2008 г. Инвестицията е на българския филиал на френско-белгийската предприемаческа компания “ИЛПА – С.А” – “Илпа девелъпмант” ООД. Очаква се през тази година да приключи грубият строеж на сградата, а през 2011 г. тя да бъде веведена в експлотация.

Разгънатата застроена площ на обекта е малко над 19 хил. кв.м. Сградата ще е на 15 етажа и в нея ще има офис площи, търговски части и шоурум.

Районът, в който е разположен “Елипс Център”, през последните години привлече множество инвестиции, последната от които започналият преди дни строеж на 126-метровата офис кула на “Форт Нокс“.

Източник: sg.stroitelstvo.info

Кратък линк: https://dragobuild.com/aWf3S

Няма коментари за тази страница

Няма коментари.

Коментирайте

Име (задължително)Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)