В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Български студенти с награда за зелен архитектурен дизайн

11/02/2011

Екип от български студенти начело с Никола Енчев и Стефан Ванков спечелиха първа награда за зелен архитектурен дизайн в категория “Студенти” на световното състезание “Дизайн срещу стихиите 2010”, което се проведе в Манила – столицата на Филипините. Конкурсът “Дизайн срещу стихиите” има за цел да събира архитектурни решения от цял свят, които да помагат на бедното население на страните, които най-силно са засегнати от климатичните промени. Заданието на конкурса е изработването на дизайн за жилища за бедните (до 8000$ на апартамент за 4 души от 32 до 36 кв. м), които да са устойчиви на бедствени ситуации.

Българският проект се стреми към интегрирането на технологии, които постигат добра цена при строителството и лесна сглобяемост на отделните части. Комбинират се два основни материала – бетон и бамбук – един от най-разпространените и евтини екологично чисти в Азия.

Като основна геометрична единица се използва шестоъгълника. Това създава едно усещане за простор и е подходящо решение за неравния хълмист терен. Също така шестоъгълната геометрия е много по-устойчива на земетресения от правоъгълната. Комбинацията от всички тези фактори прави дизайна на Никола Енчев и Стефан Ванков уникален и съвмсем заслужено журито отличава проекта им като най-добро екологично решение сред участващите студенти от цял свят.

Интересно е и градоустроиството на квартала. Южните части са предвидени за отглеждане на бамбукова плантация, която да се използва за добиване на строителен материал и в същото време да осигурява работа за населението. Характерно за пътната мрежа са двете кръгови движения, в които се разположени необходимите социални и административни сгради.

Жилищните блокове не просто предпазват населението по време на бедствия, но и спомагат за съвземането му в първите часове или дни след настъпването им. Всеки блок има специален бетонен бункер на приземния етаж, който служи за склад на храна, вода и медикаменти в случай на бедствие. Покривите на сградите са проектирани така, че да събират и филтрират дъждовната вода в резервоари в бункерите и след евентуална буря или тайфун винаги ще има достатъчно питейна вода.

Ето и екипа спечелил първата награда:

главни проектанти:

Никола Енчев (Welsh School of Architecture, Cardiff University),

Стефан Ванков (Architecture and Urban Planning, University of Stuttgart)

асистент проектанти:

Георги Петев (Graz University of Technology)

Петър Късаджиков (УАСГ)

Мира Коларова (УАСГ)

консултант:

арх. Климент Радоев (УАСГ)

Снимки: Никола Енчев

Източник: http://www.dnevnik.bg

Кратък линк: https://dragobuild.com/KYhNt

Няма коментари за тази страница

Няма коментари.

Коментирайте

Име (задължително)Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)