В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Поставяне на външна топлоизолация – каква да изберем и как да се постави?

11/03/2017

Получихме запитване за поставяне на външна топлоизолация, където ни беше зададен въпросът:

Какъв материал е най-добре за външна топлозиолация, съответно за вила (къща) и за апартамент?

В случая приемаме, че се изисква топлоизолация на стените, но не трябва да се забравя, че през тавана се губи около 20-25% от топлината, така че ако живеете постоянно в това жилище, заслужава си да се инвестират пари за изолация, която впоследствие ще се възвърне неколкократно в следващите 5-10 години…

Външна или вътрешна топлоизолация – кое е по-добро?

На първо място, трябва да споменем, че външната топло изолация е по-добрият вариант спрямо вътрешната изолация, тъй като се избягват много недостатъци, които ще ви спестят мухъл, няма да губите полезно пространство отвътре…
Може би сред малкото предимства на вътрешната топлоизолация е факта, че ще можете лесно да я монтирате, ще спестите няколко десетки квадратни метри за материали… и може би (тънка) вътрешна топлоизолация на тавана е подходяща в някои случаи, предимно в помещения без влага.

Избор на материал за външна топлоизолация

Относно материала – за външна изолация на тухлени/бетонни стени са подходящи:
– каменна вата
– стиропор (EPS) – обикновен – бял цвят
– стиропор с графит (неопор) – сив цвят
– *XPS (екструдиран полистирол, наричан често фибран) – паронепропусклив, затова не се препоръчва за външна изолация на цели стени

Изборът на материал зависи от следните фактори: коефициент на топлоизолация, цена, тегло, трудност и възможност за изпълнение, “ефективност” или “има ли нужда от топло изолация?”.

Коефициент на топлоизолация

Коефициент на топлоизолация зависи освен от материала, така също и от неговата плътност, съответно от неговото тегло. Най-добри топлоизолационни характеристики има XPS, но той е паронепропусклив и не се препоръчва за външна топлоизолация (става за цокъл). Следващият по коефициент е графитния стиропор, който се доближава до коефициента на XPS, но е паропропусклив.
Обикновения EPS (бял) е с около 15-20% по-слаба топлоизолация, а каменната стъклена вата е с около 17-23%. Последните два също са паропропускливи.

Трябва да отбележим, че графитения EPS в началото си се радва на известна популярност, което е възможно да е довело до варианта да се боядисва бял EPS, за да прилича и да се продава като графитен. Така за същия обикновен продукт се плаща по-скъпо като графитен.

Затова, за да не загубите от коефициента на топлоизолация, не намалявайте дебелината на графитения стиропор с 15-20%, а вместо това купете същата дебелина графитен EPS, както бихте купили обикновен. По този начин, ще дадете повече пари, но поне няма да загубите от качество – или ще имате още по-добра топлоизолация (при истински графитен ЕПС), или просто ще сте си дали някой лев отгоре (при фалшив ЕПС)…

Дебелина на материала – според нуждите и употребата

Колко дебела външна или вътрешна изолация е нужна? В зависимост от целите, трябва да определите дебелината на изолацията. В нашия пример имаме две жилища – вила (т.е. еднофамилна къща, без общи стени с други сгради) и апартамент.

Например ако ще живеете постоянно в едно от двете жилища, добре е там да сложите поне 8-10см изолация. Имайте предвид, че ватата обиновено е по-тежка от стиропора, така че в този случай може би най-добрата изолация би била “графитен стиропор 10см” – той е по-лек от ватата и с температурни характеристики колкото XPS (екструдиран полистирол, наричан още фибран)! Важно е теглото да не товари прекалено носещите елементи на сградата, затова за стари сгради, сякаш най-правилният избор е по-лекия материал – графитен или обикновен стиропор (EPS).

Ако не живеете постоянно – помислете си дали изобщо ви е нужна изолация (т.е. колко често ще ползвате това удобство и през кой сезон?)!

Цена на материала и труда за изолация – кое си струва?

Също така дебелината на изолацията ще зависи и от цената – цена на материала и цена на труда… И на 5см и на 10см изолация се слагат грунд, мазилка, наема се скеле или алпинисти, прави се доставка на изолационните материали… Може да се окаже, че цената за 5см е 33лв./м2, а за 40см – 41лв./м2. Както се досещате – двойно повече изолация ще ви спести около двойно* повече енергия (*това важи най-вече при продължително застудяване, когато температурите се застояват например около -20 градуса, дневна и нощна температура), а разликата в цената е едва около 20% – т.е. струва си по-дебела изолация, АКО ЩЕ Я ПОЛЗВАТЕ ДОСТАТЪЧНО ЧЕСТО!

Друг ценови пример (реален) – Стара къща, в която се отоплява само една стая.
Имаше нужда да се направи най-добрата топлинна изолация в частта с мокрите помещения (баня и тоалетна, в съседство с кухня), за да не замръзват през зимата и да не се налага отопление.
Реалните тестове – при 10см графитен стиропор, и двете стаи поддържаха температури над 2 градуса в най-големите студове през януари 2017г. Обаче над банята, върху горната плоча, е поставен 10см графитен стиропор (без да се лепи), който допълнително подобрява изолацията и предпазва от бърза загуба на топлина, което в студовете водеше до около 1 градус повече в банята, в сравнение със съседната кухня.

Тези примери само доказват, че поставянето на външна топло-изолация си струва! Но си струва, ако ще го ползвате или ако го правите с конкретна цел!

Шумоизолация се прави с каменна вата

Шумоизолация се прави с каменна вата. Тя има отлични шумоизолационни характеристики, в сравнение с другите материали. Ако имате нужда от шумоизолация – трябва да помислите дали основите и фасадата ще могат да издържат теглото на каменната вата. Ако отговорът е положителен – имате едно решение повече.

Избор на материал

В заключение за избора на материал:
– ако искате шумоизолация и основите/фасадата могат да понесат теглото на каменната стъклена вата – тя е вашият избор.
– ако искате максимална топлоизолация, без значение от шумоизолацията или пък просто основи/фасада не могат да носят теглото на ватата – изберете EPS – графитен или обикновен.

Реално погледнато, графитения EPS излиза на почти същата цена като обикновения, тък като ако 8см графитен е с топлоизолация/топлопроводимост колкото 10см обикновен, то пък спестените 2см дебелина ще окажат влияние на цената и като включим 2см по-къси дюбели, те ще са малко по-евтини и за тухлени къщи може цената да се изравни напълно.

Поставяне на външна топлоизолация или как се прави външна изолация (на къща или апартамент)

Ако сте в блок и не сте на първи или втори етаж, то тогава вие ще имате нужда от скеле или алпинисти, които да направят топлоизолацията вместо вас. Безопасността преди всичко – внимавайте! Ако сте в къща, то първият етаж на къщата е много лесен – може да се направи дори със стълба и да си спестите пари!

Още преди няколко години описахме накратко как се поставя външна топлоизолация и споделихме няколко предимства пред вътрешната.

Топлоизолация - слоевеВъншната изолация се състои от няколко слоя различни по вид материали, които се наслагват един върху друг в строго определена последователност.

Определя се основата, върху която може стабилно да се залепи изолационната плоскост (EPS, XPS, минерална вата и др.). Това може да бъде циментова замазка, направена на къщата/блока, или може да бъде неизмазана тухлена стена.

В зависимост от основите, има няколко практически начина да се залепят топлоизолационните плочи – с циментова смес или с пенополуретаново лепило. Циментовото лепило може да се нанесе тънко (на гребен) при равна основа, но често се налага по-дебел слой – с точкуване в 4-те края, в средата и в още няколко доълнителни точки за максимално стабилно закрепване.

Под въздействието на различни фактори, залепените плочи могат да се отлепят. Ето защо те се укрепват с дюбели, които допълнително намаляват напрежението върху лепилния слой и ще помогнат за увеличаване на живота на топлоизолацията.

След дюбелирането, върху изолацията се поставя армираща стъклофибърна (или друга) мрежа, която да бъде стабилна основа за финалната мазилка. По този начин, финалната мазилка бива предпазена от бързо и лесно напукване и животът на поставената топлоизолация се увеличава няколко пъти.

Трябва да отбележим, че поставянето на външна топлоизолация е процес, в който се налага да се вземат отговорни решения, в зависимост от индивидуалните особености на сградата.

Например около прозорците, топлоизолацията трябва да бъде допълнително усилена с диагонално армиране, използвайки армираща мрежа, поставена под около 45 градуса във всеки ъгъл на прозореца. Едновременно с това се поставят изрязани цели плочи в ъглите около прозорци и врати – против напукване. Подпрозоречната дъска и перваз, също имат особености на монтажа и много възможности за грешки, които да доведат до скорошно напукване на мазилката и последващо изронване…

Затова препоръчваме да прочетете достатъчно материали за как се прави на външна топлоизолация, както и да изгледате няколко видео клипа, за да добиете реална представа какво и как е нужно да се направи. Така ще си осигурите дълготрайност на поставената топлоизолация.

И още една забележка – прозорците и вратите често са слаби места в топлоизолационната система. Около тях най-често се напуква външната мазилка. През тях може да има големи загуби на топлина и не можете да сложите топлоизолация върху тях. Ето защо съветваме, да избирате качествена дограма с добри характеристики, за да си спестите проблеми с конденз, мухъл или нужда от подмяна на дограмата, когато това ще бъде по-евтин вариант от ежегодни ремонти заради мухъл…

Монтаж и поставяне на външна топлоизолация – минерална вата – Видео

Ето едно доста добро видео, което описва процеса по монтаж и поставяне на външна топлоизолация – минерална вата:

Кратък линк: https://dragobuild.com/IWx2a

1 коментар за тази страница

Maya каза:
03/12/2022 в 6:03

Преди много години си сложих изолация, но тогава тези изолации току що навлизаха. След месец цялата мрежа падна барабар с шпакловката, вятърът я отвя. Трябваше да минат месеци, да се оправи времето, за да дойдат да я сложат пак. Минаха години, сега мрежата с материала се е надигнала, покрай прозорците зяпа и напролет смятам да я сменям, затова се образовам. Страх ме е от пишман майстори, които използват нашето невежество, за да ни вземат парите за нещо некачествено. Чак сега научавам, че фибранът е паранепропусклив, но навремето рекламата беша, че е супер. Стиропорът също е боклук и то лесно горим, ама опаковаха цяла България с него. В панелка съм и искам читави майстори да ми сложат вата, ама не знам от къде да ги намеря. Мерси за филмчето, научих как се слага изолация покрай прозорците, но това почти никой не го прави, те в БГ останаха само цигани майстори и тук там някой българин. Кажете ми за панелка на четвърти етаж може ли да се постави вата и има ли смисъл при положение, че не всички съседи са изолирали. То аз моята стена ще я изолирам, ама съседът като няма изолация, той студът си върви по панела и май само ще дам едни пари без полза. Моля за компетентно мнение. Мерси.

Коментирайте

Име (задължително)Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)