В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Град на колела

15/01/2011

“Град на колела” е идея на архитектурния офис Jagnefalt Milton (jagnefaltmilton.com). Шведските архитекти участват в конкурс за нов устройствен план на град.

Идеята на проекта е използването на съществуващи и новопостроени железопътни релси за придвижване по тях на различни обществени сгради. По този начин ще може театри, филхармонии, хотели и всякакви други важни здания да се преместват лесно и бързо на места, където има най-голяма необходимост от тях. По същия начин ще се предвижват и жилищни кооперации, чиито жители ще имат различен пейзаж пред прозорците си всеки ден.

Журито на конкурса било впечатлено от проекта на шведите, които вместо да предложат създаване на нови квартали, градини и инфраструктура се концентрирали върху възстановяване на съществуващата железопътна инфраструктура. Презентацията на проекта създала усещане за сюреализъм и някаква магия, но в същото време била солидно подкрепена от технически чертежи, планове и аксонометрии.

Архитектурният офис Jagnefalt Milton е само на година, а вече успява да затвърди позициите си. Последният успех на архитектите е първо място в конкурса за нов културен център в град Galway в Ирландия.

Източници: jagnefaltmilton.com, http://www.arhitektura.bg

Кратък линк: https://dragobuild.com/o9ARC

Няма коментари за тази страница

Няма коментари.

Коментирайте

Име (задължително)Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)