В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Държавата ще купува имоти на първа линия на морето

24/09/2010

Държавата ще купува имотите на първа линия на морето от частници и ще направи пътища до плажа. Така ще се осигури свободен достъп на хората, обясни зам.-министърът на регионалното развитие Екатерина Захариева.

С пари от бюджета ще се отчуждават частни имоти, които преди това са били приватизирани. Мярката се налага, защото сега държавата не може да се справи със собствениците, които отказват свободен достъп до прилежащата плажна ивица. Със средства на данъкоплатците ще се “поправят” и решенията на общините, които масово са одобрявали устройствените планове на частници за строителство на ваканционни комплекси, имения и хотели, които препречват пътя към плажа.

“Проблем с достъпа до плажа има не само на “Русалка” и на още 3-4 места, за които се пише по медиите, а и на 25 морски плажа”, каза Захариева. Сред тях са Вили “Чайка” до Балчик, плажът “НСА” в Равда, къмпинг “Ахелой”, къмпинг “Делфин”. Все още няма изчисления колко ще струва отчуждаването на имотите и строежът на пътища до плажа.

Друга идея на МРРБ, която ще залегне в промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, е да се регламентира изграждането на изкуствени плажове от частници. Ивицата от 76 км вече е недостатъчна за легловата база на морето. Има заявен интерес от инвеститори да строят изкуствен плаж чрез насип например, каза Захариева, но не можа да посочи на кои места.

Впоследствие стана ясно, че изкуствени плажове били необходими в Св. Влас, Созопол-запад и Ахелой. Друга промяна е да се върнат пясъчните дюни в обхвата на плажовете. Те са извадени през 2008 г. и част от тях вече са застроени. “На нас ни се иска в големите градове и централните градски плажове да се осигури наистина безплатен достъп, т.е. чадърите и шезлонгите и водното спасяване да бъдат безплатни”, каза Захариева.

Източник: в. Стандарт

Кратък линк: https://dragobuild.com/1z3QQ

Няма коментари за тази страница

Няма коментари.

Коментирайте

Име (задължително)Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)