В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Забавяне на строителството на Дунав мост 2

10/10/2009

Дунав мост 2По първоначални сметки строителството на Дунав мост 2 трябва да завърши през месец юни 2011, но съоръжението най-вероятно ще бъде готово към края на посочената година. Цената на обекта ще е с около 20-30% по-голяма, каза Константин Жипонов, заместник-ръководител на Звеното за изграждане и управление на Дунав мост 2, инженер по моста от българска страна.

Има много причини за забавяне на строителството, а именно сложните геоложки условия в района – във водата и на брега, както и закъснялото с близо една година получаване на разрешителни от румънската страна за предоставяне на достъп на испанската FCC Construccion на румънския бряг и забавените процедури на отчуждаване на румънски земи.

До момента строителите в Румъния са изградили единствено опитните пилоти и са завършени изпитанията им. Румънската страна трябваше да даде разрешителните за достъп до своя бряг през юни 2008 г., а те ги дадоха с почти година закъснение – на 15 май 2009 г. В момента FCC извършва подготовка за строителни дейности и на румънския бряг, каза още Жипонов.

“Строителните дейности както по мостовото съоръжение, така и по инфраструктурата на българския бряг са в доста напреднала фаза. Завършен преди дни е монтажът на първия 250-тонен сегмент от връхната конструкция на Дунав мост 2. Първият сегмент, от общо 150-те , който е с ширина на страната 2,50 м е монтиран върху стълб номер едно от опорните колони на съоръжението. Почти е завършена и опора номер три и две, които се намират в реката. Изграждането на цялата връхна конструкция на Дунав мост 2 се изгражда по така наречения балансирано конзолен метод, който е уникален”, обясни Жипонов.

Започнало е изливането на опорните колони на моста в най-дълбоката част на реката при Видин – Калафат. Засега не се налага корабоплаването да бъде спряно, това ще се случи на следващ етап, за което е предвидено определен ограничителен пропусквателен режим на корабоплаване в района на строителните дейности.

Общият одобрен бюджет за проекта е 274 млн. евро, като България осигурява 226 млн. евро.

Източник: в. Монитор

Кратък линк: https://dragobuild.com/oUl79

Няма коментари за тази страница

Няма коментари.

Коментирайте

Име (задължително) Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)