В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Средновековен замък се издига близо до Созопол

10/08/2011

Истински средновековен замък се издига близо до Созопол по пътя за село Равадиново. Гледан от въздуха, прилича на кръст, а гледан откъм езерото – на детска приказка. Собственик на уникалния градеж е бившия шампион по класическа борба Георги Тумпалов, който може би е единствения българин, който може да каже за себе си, че е построил истински замък.

Идеята за замъка “Влюбен във вятъра” е вследствие на една детска мечта, породена от приказка. Строителството започва преди близо 16 години. Въпреки, че сградата все още не е завършена напълно, всяко лято през нея минават стотици туристи, за да я разгледат. “Грешнико, какво направи, как живя? Направих замък с езеро и две добри деца!”. Този надпис те посреща почти на входа, на първата алея в каменния замък. Все едно да не забравяш, че това което ще видиш е направено от човек, който живее сега, в наши дни.

Архитектурата на замъка е дело на Георги. От първата копка досега всеки камък е минал през ръцете му. Използвал е мраморизиран варовик, който след дъжд блести в различни цветове. Четири кули, сводове и басейни, езеро с лебеди, арки, стени и тавани с аметист и над 16 000 тона камъни. Сградата отвън е украсена с орнаменти от месинг, които ни препращат в легендарните рицарски времена.

Замъкът разполага и с внушителна изба на 12 метра под земята, която все още не е довършена. Целия й свод е украсен с обков от месинг, а в сърцето й има кът със сталактити и сталакмити, от които се стича вода. Тук ще се предлага вино, но не какво да е – мелнишко, асеновградски мавруд и няколко местни сорта. Навсякъде из градината има статуи, огромни дървени фенери с красива дърворезба, каменни птици и русалки.

В двора на замъка има и внушителна църква, зидана също от странджански камък, която носи името “Св.Георги”. Между каменните късове са вградени гърла и дръжки на стари амфори, извадени от морето край Созопол.

Стопанинът на уникалния имот признава, че все още се чуди какво да прави със замъка като го завърши. Най-вероятно той ще бъде превърнат в супер туристически комплекс със СПА, вътрешни басейни, възможност за спортен риболов и още куп “царски” развлечения. Ще има много вода и много зеленина.

Приди години екип от “Дискавъри” поискал да направи филм за уникалния градеж, но Георги отказал, тъй като замъкът не е още готов. Тумпалов иска всеки българин да знае, че всеки може да дойде тук по всяко време и да види замъка.

“Направих го в България, защото сме родени тук и тук ще умрем, а той ще остане…”

Източник: http://www.infotourism.net/

Снимки: http://www.facebook.com/

Кратък линк: https://dragobuild.com/0ysDG

8 коментара за тази страница

Веселин каза:
10/05/2012 в 9:29

УНИКАЛНО МЯСТО

ангелова каза:
13/06/2013 в 9:18

Има ли входна такса за посещение и в какъв размер е ако има?

Драго каза:
15/06/2013 в 1:43

Има входна такса и по спомени е от порядъка на 6-8лв.

Lancelot каза:
25/08/2013 в 2:28

10 BGN.

Калояна каза:
25/08/2013 в 2:48

Вече е 10 лв, много хора се връщат без да влязат да го разгледат. Малко са прекалили с цената, имайки предвид, че входът за реален исторически замък с градина, какъвто е Врана е 5 лв, а за ботаническата градина в Балчик 10. Нека първо собственикът да завърши целия строеж и тогава да почне с високите цени, разбирам желанието му да довърши започнатото не с инвестиция, а с печалба, но все пак….

toto каза:
10/01/2014 в 11:20

Много родолюбиво.

Данаил каза:
15/06/2014 в 1:18

Замъка си е красив както и да го погледнеш… Преди 2 дена минах от там и съжалявам, че не спрях… 10 лв. са и малко и много – зависи от къде ще го погледнеш…
Но красивото си е красиво – дори и без да се влиза може да се погледа.
Ако минете от там, спрете поне и погледайте. В България нямаме много останали замъци и дворци във вид какъвто са били по времето на стопаните им.

lubka каза:
06/07/2014 в 11:56

Прекрасно кътче направено с любов …

Коментирайте

Име (задължително)Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)