В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Избор на ПВЦ дограма за прозорци – тънкости и полезни съвети

22/06/2017

В последните години се забелязва повишение на поръчките за нова ПВЦ дограма (PVC прозорци и врати), което идва да покаже, че домакинствата инвестират в по-уютна обстановка за живеене и по-ефективно оползотворяване на енергията за отопление и охлаждане.

Въпреки това, в стремежа си да спестят средства и да не харчат прекалено много, доста домакинства поръчват евтини пвц прозорци и врати, които във всички случаи са по-добри от старите, но може да бъдат и още по-добри (дори двойно или тройно)!

Проблем – поръчват се големи количества некачествена или неподходяща за конкретните условия ПВЦ дограма, която впоследствие ще създава проблеми и ще въвлича нови разходи (за ремонти или за подменяне на проблемната дограма, заедно с всички довършителни строителни дейности).

Критерии за избор на PVC/ПВЦ дограма (ПВЦ прозорци и врати)

Когато поръчвате пвц дограма, има няколко критерия, които оказват влияние на вашето решение:

 • цена
 • цвят
 • монтажна група
 • производител на ПВЦ профила
 • двоен/троен стъклопакет (съответно еднокамерен/двукамерен стъклопакет)
 • коефициент на топлопроводимост/топлоизолация
 • производител на крайния продукт – PVC прозорец или врата

Критериите са подредени по реда, по който най-често хората ги вземат предвид и оценяват. По-надолу ще видите същия списък, но подредени по важност!

Това дава възможност да си отговорите на въпроса: коя е най-добрата пвц дограма? (напр. за 2019, 2020, 2021 година и т.н.) Или поне ще ви помогне да изберете достатъчно добра дограма и да избегнете недостатъците на по-евтините и по-некачествени дограми.

Защо некачествената пвц дограма е проблем и в какво се изразява?

Какво пропускате? Най-често хората пропускат възможните проблеми от недооценяване на някои от критериите за избор на пвц дограма:

 • конденз – може би най-неприятния проблем, който ще ви дразни с години… може би десетки години или докато не смените новия си прозорец с друг!
 • неправилно подбран профил или стъклопакет, за конкретната нужда – води до конденз или студ през зимата
 • луфтове и духане през крилото – некачествен монтаж или усукване/измятане/изметване
 • теч през прозореца, при всеки дъжд или само при силен дъжд.
 • прозореца не се затваря правилно
 • обкова или дръжките хлопат/тропат
 • разминаване между насрещниците
 • проблеми с уплътнение или липса на уплътнение
 • провисване от недобро нивелиране – некачествен монтаж
 • нужда от рекламация – влага в стъклопакета (нарушена херметичност), проблеми със затваряне на клилата и нуждата от реглаж и др.
 • изкривяване на дограмата
 • слаба топлоизолация – води плащане на високи сметки за отопление или ток за всеки отоплителен сезон (всяка година)

Критерии за избор на PVC/ПВЦ дограма – подредени по важност!!

Ето горните критерии за избор на пвц дограма, но подредени по важност:

 • производител на крайния продукт (PVC прозорец или врата) – фабриката, където правят вашите PVC прозорци, е вашата гаранция за качество и дълготрайност, и също така гаранция за достигане на теоретично пресметнатите коефициенти за топлопроводимост, които ще ви спестят проблеми с кондензиране по стъклопакета, както и ще пестят топлина през зимата.
 • монтажна група – монтажът на дограмата е много важен елемент, защото има случаи на ненивелирани прозорци, които се “отварят” или “затварят” щом завъртите дръжката… Некачествения монтаж може да доведе до всякакви проблеми – до духане пред прозореца, невъзможност за плътно и сигурно затваряне, невъзможност да завъртите дръжката докрай и др.
 • коефициент на топлопроводимост/топлоизолация – подбира се според нуждите. Например: за прозорец в кухня, трябва да бъде с добър коефициент, който ще предотврати образуването на конденз и протичането му. Пример 2: за прозорец в стая, която ще отоплявате целодневно през зимния сезон, добрия коефициент на топлопроводимост ще се изплати от спестени разходи за отопление. Пример 3: за позорец в стая, където няма целодневно отопление през зимата, може да се вземе и по-евтин вариант, стига да е сигурно, че няма да има повишена влажност в помещението.
 • производител на ПВЦ профила – важен елемент, но вече е проверен от много хора в последните години (т.е. трудно ще сбъркате)… Важно е да подберете подходящ профил, който ще постигне търсения коефициент на топлопроводимост/топлоизолация според вашите нужди
 • двоен/троен стъклопакет (съответно еднокамерен/двукамерен стъклопакет) – изборът на двоен или троен стъклопакет се определя най-вече в зависимост от целите и предназначението. Това оказва голямо влияние на коефициента на топлопроводимост, но хората правят избор на стъклопакет подсъзнателно, знаейки че повече стъкла = по-добра топлоизолация.
 • цена – цената е водещ елемент при избор на дограма, но е важно да оцените 2 неща: какво можете да си позволите СЕГА и какво ще ви върши БЕЗПРОБЛЕМНА работа. Като видите разликата в цените за двата варианта, ще прецените кое си струва – по-евтино или по-качествено. За всяко различно предназначение, преценката се прави самостоятелно. Не е нужно всички прозорци да са еднакви (еднакво скъпи или еднакво евтини) – за определени стаи си струват по-скъпите, за други – вършат работа и по-евтините!
 • цвят – цвета обикновено върви с оскъпяване от около 15% от цената на белия профил. Обаче имайте предвид, че цветните профили “може да са по-некачествени” – да се разширяват топлинно, да се извиват/усукват… Този съвет ни е даден от монтажник с 10-годишен опит, базирано на неговите наблюдения! Вярваме, че ако изберете качествен пвц профил, това ще ви спести главоболия. Ако прозореца е с малки размери – тогава пък не се очакват никакви проблеми, така че всичко зависи от конкретното предназначение.

Кондензът има решение – пвц дистанционер за стъклопакета

Кондензът е едно от най-честите оплаквания, след поставяне на новата дограма. В най-лошите случаи, той води до протичане на кондензиралата по стъклопакета вода. Ето защо е важно отвътре да сте монтирали ПВЦ подпрозоречна дъска (вътрешен перваз) или друг вид заместник на подпрозоречната дъска – камък, плочки и т.н., които да поемат тези капки вода, докато ги забършете или се изпарят. Но когато влагата е прекалено много или забравите да забършете водата, тя може да потече надолу по стената… А честата влага и вода е предпоставка за образуване на плесен и мухъл.

За кондензът има решение, при това няколко! Ето няколко решения против образуването на конденз:

 • (за съществуващи прозорци и дограми) Проветрявайте! Ако сте готвили или сте сушили дрехи, проветрете ударно 1-3 пъти по 2-3 минути. Дори да е -15 градуса – проветрете за кратко! Под “ударно” се има предвид да се създаде въздушно течение, чрез отваряне на 2 (или повече) насрещни прозорци и/или врати.
 • (за съществуващи и НОВИ пвц прозорци и дограми) пвц дистанционер за стъклопакета – вместо стандартния алуминиев дистанционер между стъклата, изберете ПВЦ дистанционер с по-добра топлоизолация. Това ще понижи температурата, при която се образува конденз, както и количеството образувани капки…
 • (за НОВИ пвц прозорци и дограми) Нова дограма (повече камери), с нови стъклопакети (може би 3-ен стъклопакет)…
 • Допълнителни приставки/устройства за принудителна естествена вентилация (може би не всеки производител предлага такива)
 • Консултирайте се – в най-краен случай, ако не можете да се отървете от конденза, трябва да помислите за нова дограма, с нови стъклопакети, с пвц дистанционер … или може би външна топлоизолация с поне 5см, но най-добре 8 или 10см дебелина. За този вариант се консултирайте с експерт/специалист с опит, защото това са големи разходи и трябва да се намери причината, не просто да се хвърлят пари и да правите ремонти… Възможно е с изпълнението да отделен елемент, да се избавите от конденза, без да се нужно да сменяте нищо!

Всъщност, за да бъдем коректни, трябва да до кажем много ясно – конденз може да се образува винаги и на всеки прозорец, ако има нужните предпоставки – ниска температура и влажност на въздуха, но различна е външната температура, при която се образува конденз. Нека разясним накратко с няколко примера:

Пример 1: Ако при алуминиев дистанционер се получава конденз при -5 градуса, то при пвц дистанционер тази температура ще падне на -8 градуса. Разликата е в това, че -8 градуса е температура, която се среща средно около 30-55 дни в България, а -5 градуса може да се получи доста по-често – 50-80 дни от зимния сезон. Съответно ще имате конденз почти двойно по-рядко и съответно по-малко количество капки вода, спрямо другия прозорец, ако изберете стъклопакет с ПВЦ дистанционер (вместо стандартен алуминиев дистанционер)!

Пример 2: Ако вместо двоен (еднокамерен) стъклопакет, сложим троен (двукамерен) стъклопакет. И едновременно с това – вместо алуминиев, поръчаме с пвц дистранционер. Ще се получи много по-добър коефициент на топлопроводимост, който ще понижи температурата, при която ще се образува конденз. Тази температура ще зависи и от факта, дали има или няма топлоизолация, дали е вътрешна или външна… В общия случай, вместо при -5 или -8 градуса, можем да очакваме конденз едва при -14 или дори -16 градуса. Статистически -14 градуса има едва 10-20 дни в годината, при това при тази температура ще се образуват едва няколко капчици вода, която ще се изпари автоматично и може дори да не ги забележите, че са се образували. Така ще си осигурите максимален комфорт с отсъствие на конденз.

Каква е цената на дограмата и колко пестим?

Цената на дограмата зависи от няколко фактори.

Имате възможност да купите базов вариант на прозорец, без подпрозоречна дъска и без външен перваз. Това обаче не означава, че ще можете да ги спестите напълно!

Във всички случаи, ако сменяте старите дървени дограми, ще имате нужда от услугата обръщане на прозорци – вътрешно и външно. Тук вариантите са много, в зависимост как монтирате прозореца. Ако работата е малко, можете да минете с минимум около 10лв./л.м. за труд, плюс отделно материалите, но може да стигне и 15-17лв./л.м. за много неравни отвори… За външно обръщане работата може да бъде минимална, но може и да е голяма – да изисква работа от скеле или алпинист.
Защо обръщането в важно? Важно е монтажната пяна да се защити от слънцето и да държи стабилно прозореца, защото тя изгаря, старее бързо и се разрушава, което размества и усуква прозореца. Не премахвайте долните трупчета – те ще държат прозореца и ще носят тежестта му… не оставяйте цялата тежест върху пяната!

Обикновените стъклопакети са с алуминиев дистанционер. Ако искате ПВЦ дистанционер, ще ви струва до около 10-20лв на стъклопакет, това са до 50лв на стандартен прозорец.

Трябва да решите дали имате нужда от троен стъклопакет или двоен също ще свърши добра работа и ще постигне заложените цели. Тройният стъклопакет може да изисква по-широк пвц профил (поради увеличената тежест), което да оскъпи допълнително прозореца.

Избор на профил на дограма – брой камери, пвц или алуминиев

Изборът на профил се свежда най-вече до отчитане на няколко параметри, които оказват пряко влияние върху изпълнението на вашите цели. Тези параметри са:

 • брой камери – броят камери определя по-добра топлоизолация, съответно по-добър (по-нисък) коефициент на топлопроводимост. Едновременно с това, повечето камери оказва влияние и да стабилността и товароносимостта.
 • отзиви на приятели и познати – този елемент при избора на профил е много важен. Ако някой познат не е доволен от даден профил (напр. трикамерен на някоя фирма), силно ви препоръчваме да не рискувате с такъв профил. Разпитайте какви точно са оплакванията и се консултирайте с експерт, ако смятате да рискувате с този профил… Аналогия е “изработката на уеб сайт” – разпитвате приятели и познати, дали имат познат, който прави сайтове качествено. Ако те са работили с такъв човек или фирма за няколко години, вие ще сте склонни да се доверите на този човек/фирма за изработката и на вашия уеб сайт. Така че избирайте фирма за сайтове с отлична репутация и поддръжка, както и безпроблемни профили – без отзиви за конденз, провисване, усукване и т.н.
 • марка – марката на профила обикновено предлага определени гаранции и влияе съществено на цената
 • товароносимост – ако ползвате троен стъклопакет и едновременно с това имате големи отваряеми крила, по-солиден профил ще ви даде нужната стабилност срещу провисване и усукване. Товароносимостта се определя от вградения метален профил в ПВЦ профила – по-добел профил е за предпочитане.

Избор на стъклопакет – с 2 или 3 стъкла? С пвц дистанционер?

Изборът на стъклопакет има няколко основни цели:

 • топлоизолация (по-нисък коефициент на топлопроводимост/топлопреминаване) – колкото повече стъкла, толкова по-добър коефициент на топлоизолация. Обаче в случая по-важното е въздуха между стъклата – точно въздуха е топло-изолатор!
  Ако изберете троен стъклопакет, то 3 стъкла по 4мм и 2 камери по 18мм правят 48мм стъклопакет. Обаче има вариант и с 3 стъкла по 4мм и 2 камери по 14мм – тогава стъклопакета е 40мм, но е с по-висок коефициент на топлопроводимост – т.е. по-слаба топлоизолация в сравнение с 48мм-овия стъклопакет!
  Забележете, че троен стъклопакет (двукамерен стъклопакет) може да изисква друг пвц профил – което ще оскъпи допълнително!
 • звукоизолация (звукопоглъщане) – стъклопакети с различни по дебелина стъкла, предоставят по-добро звукопоглъщане.
 • светлопропускливост – колкото повече стъкла добавяте, толкова повече светлина губите. Енергийноефективните стъкла още повече намаляват светлопропускливостта
 • сигурност и безопасност, здравина и противозломност – За заздравяване на стъклата, ако са прекалено големи и има шанс да се пукнат (напр. поради близост до улица, където децата играят с топка), можете да помислите за “триплекс стъкло“. Това е армировка с фолио – две стъкла по 2.5-3мм, между тях залепено фолио, което служи като армировка. Ако такова стъкло се счупи, фолиото ще задържи натрошените парчета по местата им, което пък предпазва от раздробяване на стъклото на големи парчета и евентуални порезни рани за хората в близост. Ето видео на чупене на триплекс стъкло – краш тест и още един краш тест на обикновено и триплекс стъкло. И все пак не очаквайте чудеса… – ако ще купувате няколко такива прозореца, може да е добра идея да поръчате едно пробно стъкло – двоен стъклопакет с триплекс от едната страна, и да го счупите за тест…

PVC, алуминиева или дървена дограма

Изборът на тип дограма – PVC, алуминиева или дървена, е в зависимост от вашите цели (напр. топлоизолация, външен вид за офис), предпочитания (напр. цвят) и възможности (цена). Дървената дограма в България е изкарала 40-60 години в целогодишно обитавани къщи. Дали изработена в новия век дограма ще изкарва редовно над 30-40 години, предстои ни да видим в дългосрочен план… Важно за дългосрочния живот на дограмата са с еднаква степен – материали (профили и обков), производител на дограмата и качествен монтаж.

Заключение

За написването на тази статия са отделени над 9 часа и се базира на над 5 години опит в строителството и работата с врати, прозорци, алуминиева и ПВЦ дограма. Надяваме се да ви осигурим дълги години уют, топлина през зимата и хладнина през лятото.

Ако имате какво да допълните (или посетите тази статия отново след няколко години, след като сте монтирали дограма по нашите съвети), моля напишете коментар и ще обновим съдържанието. Благодарим ви!

Кратък линк: https://dragobuild.com/izbor-dograma

3 коментара за тази страница

Румяна Танева каза:
05/06/2018 в 10:12

Сърдечни благодарности за статията! За отделеното време по написването ѝ – признателност! Беше ми много полезна, а големият + беше и това, че открих Вашата фирма. Кой знае, може и да се срещнем скоро?!—

Филипова Е каза:
26/05/2019 в 1:11

Много добре обяснено. Браво за положения труд.Ще съм ви благодарна, ако се свържете с мен за да направите оферта. Къщата се намира в района на Пазарджик.

Диана Георгиева каза:
27/04/2020 в 4:12

Здравейте,предстой смяна на прозорец с врата етаж 1.
Който хол е топъл, към вътрешна тераса неостъклена. Моля за Вашият съвет. За гр.Търговище става въпрос.
Благодаря Ви предварително! С поздрави Д.Г

Коментирайте

Име (задължително)Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)