В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Спешно да се инвестира в санирането на панелни сгради

06/03/2010

По време на семинар за перспективите пред масовото българско жилище, председателят на Българската жилищна асоциация призова за спешна инвестиция в санирането на панелни сгради.

Панелните жилища могат да се експлоатират и 150 години, но ако нямат сериозно конструктивни проблеми. За съжаление в повечето случаи панелките са с покривни течове или проблеми с вътрешната водоснабдителна и канализационна мрежа и по тях не се предприема нищо, тъй като обикновено живеещите там не могат да си позволят инвестиции за ремонт и не постигат разбирателство за предприемането на такъв. Според него, ако спешно не се инвестира в блоковете от този тип, които са около 100 хил. в страната, в близко бъдеще санирането на сградите ще е напразно наливане на пари.

Според националната програма за обновяване на жилищния фонд от 2006 година за повишаването на енергийната ефективност са необходими между 3 и 6 млрд. лв, но в документа така и не се посочва откъде ще се намерят тези пари. Това все още е неизвестно. Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева заяви, че документът се актуализира и в него ще се включат конкретни мерки за решаване на проблема със старите панелки и ще се фиксират източниците за финансиране на ремонтите.

Преди време министрите на регионалното развитие и на околната среда Росен Плевнелиев и Нона Караджова обявиха, че с подготвяната сделка за продажба на спестените от страната парникови газове ще се финансира именно санирането на панелни сгради. Очакваните приходи от тази търговия са за 1 млрд. евро и с тях се предвижда да се предоставят до 90 процента безвъзмездна помощ на гражданите, които решат да санират изцяло панелната сграда, в която живеят, коментира mediapool.bg.

На форума по проблемите на жилищния фонд в страната бе възкресена и стара идея етажната собственост в една сграда да сключи договор със специализирани фирми за икономии на енергия, т. нар. ЕСКО-компании, които да инвестират в санирането и обновяването на сградата. След което живеещите там ще продължат да плащат старите си сметки от преди прилагането на енергийно ефективните мерки, а разликата от направените икономии ще взема ЕСКО-компанията и така ще си възстановява вложенията. По този начин инвестицията се изплаща за от 5 до 10 години. В България обаче въпреки ентусиазма от преди години ЕСКО-компании все още не са излезли с конкретни оферти за гражданите, има само няколко практики в обществени сгради.

Досега у нас санирането на панелки ставаше по Програмата за развитие на ООН, но тя вече изтече и по нея Министерството на регионалното развитие и благоустройството има неизпълнени ангажименти за около 5 млн. лв. С тези пари се предвижда да се довърши санирането на 27 сгради.

По оперативната програма “Регионално развитие” са предвидени 40 млн. евро за енергийна ефективност, но мерките, по които ще се набират проекти, все още не са отворени.

На срещата се разглеждат и възможностите за изграждане и управление на социални жилища и приложимостта на европейските практики в България. В нея участват още Агенцията за енергийна ефективност, Националния център за териториално развитие, жилищна корпорация Вонброн, Холандия и др.

Източник: http://citybuild.bg/

Кратък линк: https://dragobuild.com/nSWs0

Няма коментари за тази страница

Няма коментари.

Коментирайте

Име (задължително) Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)