В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Иновационна строителна система ИБТ (IBT)

22/07/2011

Развитието на строителната химия и напредъка по отношение на строителните материали водят и до развитие на технологиите за строителство на сгради и съоръжения.

Напоследък все повече строители и потребители се насочват към една сравнително нова и иновационна за България строителна система – IBT (innovative building technology). Технологията е позната в повече от 50 страни и има всички европейски сертификати. Системата не създава никакви ограничения в архитектурата и конструкцията на сградите и позволява, както ниско, така и високо строителство до 30 етажа.

ИБТ се характеризира с:

  1. Повишени противоземетръсни свойства в сравнение с конвенционално строителство (тухлена зидария);
  2. Повишени Топлоизолационни свойства;
  3. Повишени звукоизолационни свойства;
  4. Лекота при изпълнение, намалени разходи и изисквания към квалификация за ръботна ръка;
  5. Качествен краен строителен продукт;
  6. Строителство в изключително кратки темпове.

Принципът на технологията е много прост – за кофраж се използват заводско изготвени елементи, които не се декофрират, а след втвърдяване на бетона остават като топло и звукоизолация. Оградните и преградните стени също са изготвени предварително и се монтират на местостроежа, като се замонолитват посредством циментови мазилки върху стоманена електрозаварена мрежа.

С ИБТ се строи изключително бързо и без необходимост от тежка механизация. Това се дължи на сглобяемите модулни елементи, изработени от EPS-F с подходяща плътност и двустранно пришита към тях галванизирана стоманена мрежа. ИБТ елементите са с малко собствено тегло и остават “леки” до окончателното монтиране. Монтажът на панелите ИБТ и тяхното довършване с пoлагането на структурен бетон изисква само прости инструменти за подравняване, поддържане и други обичайни работи.

Прокарването на електро, ВиК и останалите инсталации се извършва много по-бързо, като се избягва къртенето на тухлени и стоманобетонни стени. В полистиренните елементи се стопяват канали с пистолет за горещ въздух и се прокарват необходимите инсталации за минути.

Земетръсната устойчивост на тези сгради е доказана на практика в земетръсни страни като Италия, Мексико, Чили като етажността варира до 25 етажа. Земетръсната устойчивост по принцип се осигурява с конструкцията на сградата. Сеизмични, антиураганни и балистични тестове направени във водещи лаборатории в Европа и САЩ доказват по безспорен начин, че деформациите причинени от земетръс на сграда изпълнена по технологията ИБТ, са до 20 пъти по-малки в сравнение с традиционното монолитно строителство.

Топлоизолацията е интегрирана в системата, а звукоизолацията постигната е до 6 пъти по-добра в сравнение с традиционното монолитно строителство.

При наличие на пожар полистиренните елементи се топят и са самогасят т.е. не поддържат горенето, като при това не изпускат в атмосферата вредни газове.

Системата ИБТ представя оптимално решение на конструктивните изисквания и изискванията за “жизнен комфорт” с икономически предимства от изграждането до използването на сградата.

Източник: http://www.ibt.bg/

Кратък линк: https://dragobuild.com/nkOpK

Няма коментари за тази страница

Няма коментари.

Коментирайте

Име (задължително) Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)