В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Каква дограма да изберем?

06/12/2009

Обновяване 2017: Можете да прегледате новата тема за избор на дървена, алуминиева или пвц дограма, разширена с много нови детайли и евентуални проблеми.

Ако остарялите дървени прозорци вкъщи вече не задоволяват изисквания за добра топло и шумоизолация се налага да ги подмените с нови, по-модерни и по-добри. Тогава си задавате въпроса – “Каква дограма да избера?”

Пазарът предлага огромно разнообразие на производители, видове и системи профили и остъкляване,естествено на различни цени. Трудно е клиентът да се ориентира, без да знае някои основни неща. На първо място, трябва да се избере видът на дограмата.

Дървена дограмаБезспорно най-качествената дограма е изработената от дърво. Предимствата на този вид дограма, че е от естествен материал, екологично чист, намаляващ в най-голяма степен топлопреминаването. Видът и цветовото разнообразие създават уют, топлина и стил в дома. Но за да изпълни добре високите изисквания към тизи вид дограма, прозводителят трябва да разполага с най-качествените видове дървесина, обработена по специална технология, така че да се изключат деформации по време на експлоатацията. Малко фирми на българския пазар разполагат с оригиналните технологии за постигане на това качество. Внесените от чужбина са многократно по-добри, но това се отразява значително на цената.

PVC дограмаШироко разпространено е мнението, че пластмасовата дограма е най-добрият вариант при подмяна на дограмата. Това наистина е така, при условие, че материалът, от който се изработва, отговаря на последните технологични световни стандарти. Пластмасата е органичен материал и ако не са спазени високите изисквания за състав и обработка на материала, има опасност дограмата след време да промени значително първоначалния си вид под въздействие на климатичните условия и при неправилно подържане да пожълтее или да се надраска, а при пожар или друг вид нагряване да се деформира и да се отделят токсични газове.

Алуминиева дограмаПрез последните години алуминият се наложи в световен мащаб като един от основните материали за производство на дограма за жилищни и особено за обществени сгради. Според специалистите, алуминиевата дограма е най-подходяща за българския климат, отличаващ се в последните години с много висок температурен диапазон. С течение на времето алуминият не променя своя външен вид, не е токсичен и е пожаро- и земетръсоустойчив. Лесно се поддържа, при механична повреда или надраскване лесно се поправя. Вариантът на профили с прекъснат термичен мост изравнява изолационните му качества с тези на пластмасовата дограма. Алуминиевата дограма позволява изпълнението на разнообразни архитектурни конструкции за зимни градини, окачени и структурни фасади.

Не на последно място, влияние при избора на дограма оказва нейната цена. Не се доверявайте на производители, които обявяват цена на линеен метър профил или на квадратен метър дограма. Стойността на всеки отделен елемент от дограмата се определя в зависимост от вида на материала, размера, отваряемостта, аксесоарите и редица други подробности, които се уточняват при поръчката. Обикновено цената отговаря на качеството – обявената по-ниска цена може да е за сметка на невложени елементи или некачествени материали и аксесоари. За съжаление по-голямя част от недостатъците се проявяват едва в процеса на експлоатация. В такъв случай с пълна сила важи поговорката “Не съм толкова богат, че да купувам евтино”.

Източник: http://zadoma.com

Кратък линк: https://dragobuild.com/Uve01

1 коментар за тази страница

pvc дограма каза:
03/04/2013 в 9:43

За жалост е така пластмасата е органичен материал и ако не са спазени високите изисквания за състав и обработка на материала, има опасност дограмата след време да промени значително първоначалния си вид, затова трябва да внимаваме как ни я слагат. Стойността на всеки отделен елемент от дограмата се определя в зависимост от вида на материала, размера, отваряемостта, а пък и както искам разни аксесоари сигурно ще излезе скъпичко, но все пак това се прави за да стои с години.

Коментирайте

Име (задължително)Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)