В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Колелиния – български проект за велосипедна въжена линия

07/02/2010

Няма място за велоалеи в големия град? Не на това мнение е архитект Мартин Ангелов. Той е автор на проекта за велосипедна въжена линия – “Колелиния“, който беше отличен с първа награда на международния архитектурен конкурс Line of Site през 2008г., а наскоро бе презентиран и в София на TEDxBG.

Необичайна, но не и непрактична, неговата оригинална идея грабва от пръв поглед. Тя осигурява сигурност и комфорт на велосипедистите, като в същото време изграждането на подобна система изисква минимални ресурси.

Идеята на “Колелиния” е да караме собствените си велосипеди върху нов тип велосипедни алеи, базирани на стоманени въжета. Целта не е да се отдели велосипедния поток от улиците, а да се направи връзка между съществуващите велосипедни алеи и зоните, където направата на такива не е възможна.

Още през 2008 г. Мартин се включва в международния архитектурен конкурс „Line of Site” в категорията „City Transportation Interchange”. Първоначалната му идея е да имитира скиорски лифт, само че без електрозахранване на системата. Той достига до финала през февруари 2009 г. и грабва първата награда.

В следващите месеци Мартин Ангелов добавя нови елементи, като персоналното приспособление за сигурност и променя някои от детайлите. “Само времето ще покаже какво ще излезе от всичко това…” – пише самият автор.

(2017) Допълваме и видео на демо-версията (прототипът на съоръжението): https://vimeo.com/65846636

 

Източници: http://greentech-bg.net/, http://kolelinia.com/

Кратък линк: https://dragobuild.com/1TfUk

Няма коментари за тази страница

Няма коментари.

Коментирайте

Име (задължително) Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)