В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Колизеумът в Рим – символ на величие и жестокост

24/11/2009

kolizeum-rim-1Римският Колизеум е най-големия амфитеатър в античността. Император Веспасиан започва строителството през 72 г. сл. н. е., а неговият син Тит го открива през 80 г. с тържествени игри, които продължават хиляда над 100 дни (123 дни според EN.Wiki). В повечето случаи се приема, че сградата е изцяло завършена от Домициан, брата на Тит. Наричан е Амфитеатър на Флавиите или Амфитеатър на Цезарите, а името Колизеум му е било дадено към VIII век заради намиращия се до него Неронов колос.

20-вековният Колизеум е инженерно и архитектурно чудо и символ едновременно на римското величие и жестокост.

Колизеумът е съграден като подарък за римските граждани, тъй като единственият амфитеатър по това време – построеният през 29 г. пр. н. е., е бил вече тесен за населението на столицата.

kolizeum-rim-2Конструкцията се състои от множество арки. Четирите арки по осите на сградата са главни входове, и вероятно са били украсявани с малки портици и статуи. Останалите 76 арки са направени за лесен достъп до местата. Единствено 31 арки от външния пръстен са останали непокътнати.

Полуколоните на приземния етаж са в дорийски стил, тези на втория – йонийски, и на горния – коринтски. Атикът е разделен на плочи от коринтските колони, като има правоъгълен прозорец на всеки две колони. Древните автори споменават, че по протежение на целия атик върху тези плочи са закрепени поредица от бронзови щитове.

Арките са 4,2 м широки и 7,05 м високи на приземния етаж, докато на най-горния са само 6,45 м високи. Цялата височина на сградата е 48,5 м, включвайки корнизите между етажите и атика.

Арената, където са провеждани представленията, гладиаторските игри и ловните сцени, е елипса с оси 76 м на 44 м и e направена от дърво, покрита с жълт пясък, пренесен от хълма Monte Mario. За строежа на сградата са използвани около 100 000 кубични метра травертин от кариера близо до река Тибър. За тази цел е построен път от кариерата до Рим. Използвани са също туфени блокове, тухли и цимент. Комбинацията от различни материали подобрява еластичността на цялата сграда: основните пиластри са направени от травертин, радиалните стени от травертин и туф, сводовете са отлети от цимент, стените са измазани и боядисани в бяло и червено, но по-голямата част от замазката днес е изчезнала. Входовете са украсени с картини и мазилки, които почти не са оцелели през вековете.

360 градусова панорама

Можете да видите дигитална 360 градусова панорама на колизеума, с общо 13 точки за изглед – от различни страни, от въздух (вкл. от вертолет/хеликоптер), вътре в колизеума (на първо и второ ниво/етаж).

Амфитеатърът е покриван със сенник (velarium), предпазващ зрителите от слънцето, който се е крепял на 240 дървени греди. Велариумът е покрит с платна, закрепени с въжета и с дупка по средата, наподобяващ мембранните покрития на съвременните стадиони. Този покрив закрива 2/3 от арената и е наклонен към центъра, за да улавя вятъра и да го насочва към зрителите, като това се регулирало с въжетата.

Сградата включва множество коридори, които извеждат навън и се намират зад местата за сядане. Конструкцията на коридора е такава, че в случай на опасност, целият амфитеатър можел да бъде евакуиран за 5 минути, както и запълнен отново за около 15.

kolizeum-rim-3

Площадът около Колизеума вероятно е единственото място в Рим, запазило същата височина, на която е било и в древни времена. Принципно нивото на стария Рим е с 8-15 метра по-ниско от това на днешния, като средно годишно то се е покачвало с 7,5 мм. Но все пак големите каменни плочи около Колизеума са същите, по които са ходили и древните римляни.

Зрителите в Колизеума са сядали според ранга, класата и пола си. Императорът е имал своя мраморна ложа на първия ред. Сенаторите са сядали край него – на местата с най-добрата видимост. Следващите по атрактивност седалки са били за богатите и влиятелните, зад тях са се нареждали обикновените мъже, а за жените от простолюдието са оставали най-лошите места – най-горе.

Игрите са започнали в прослава на боговете, но много бързо са загубили религиозния си привкус и е останало само зрелището, често кърваво. Сред най-популярните са битките между гладиаторите, битки между животни, разкъсване на криминални престъпници от животни, сражения между хора и зверове, “военноморски игри”, при които арената е била наводнявана.

Римският амфитеатър служи като арена за игри в продължение на четири века и половина, претърпявайки много промени. През 217 г. високите етажи пламват от гръмотевица. Няколко земетресения – през 442, 470 и 847 г., също допринасят за разрушението му. Последната известна гладиаторска борба е била през 404 г., а последната борба на зверове – през 523 г.

Колизеум РимПо-късно Колизеумът e използван за гробище, а през 8-9 век е напълно изоставен. По време на Средновековието е бил крепост, а през 15-16 век е разграбен и превърнат в каменоломна, откъдето са добивани материали за изграждането на дворци и на базиликата „Св. Петър”. Едва през XVIII век папа Бенедикт XIV успява да спаси останалото от амфитеатъра, като го посвещава на Страстта Христова в памет на мъчениците, загинали в него. Малко по-късно е започната и реставрацията на Колизеума, която продължава и до днес.

Колизеумът е една от най-внушителните сгради в историята – внушителна с вида си, с хората, които е погубила, с това, което е оставила зад себе си – спомена за една велика империя.

Източник: http://bg.wikipedia.org/, http://www.segabg.com/

Кратък линк: https://dragobuild.com/OdaP4

6 коментара за тази страница

pck каза:
09/06/2010 в 2:25

ne e zle

i love you каза:
11/03/2012 в 11:36

много е хубав

иванов каза:
09/04/2012 в 11:58

Ние също имаме Колизеум, втория по големина от този в Рим, Намира се в центъра под министерски съвет и бул. Дондуков. Края на арената е под х-л Арена ди Сердика. Императорската ложа се е е намирала на мястото на сегашното Английски посолство. Била е издялана от мраморен блок с размери 25/15 метра. Докаран от Рим. Бил е произведение на изкуството. При строежа на посолството са го разбивали няколко седмици. Много жалко.

Михаил каза:
30/08/2016 в 10:07

Велико творение е колизеума, аз ще ходя до Рим другата седмица и ще имам възможността да го посетя, пожелавам на всеки да отиде във вечния град, защото си заслужава!

Мишо каза:
14/04/2018 в 11:07

А защо в Уикипедия пише, че първите игри са продължили 100, а не 1000 дни?

Admin каза:
14/04/2018 в 11:27

Мишо, напълно сте прав! 🙂 Всъщност проверихме допълнителни източници и точните дни се водят “над 100 дни”. На едно място е указанно 123 дни, но за това няма посочен източник и не е сигурно!

Ето информация с източник (Bowman pp. 49–51):
https://en.wikipedia.org/wiki/Inaugural_games_of_the_Flavian_Amphitheatre#cite_ref-6

ЦИТАТ:
…Titus inaugurated the opening of the Colosseum with lavish games which lasted for more than a hundred days.

Благодаря!

Коментирайте

Име (задължително)Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)