В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Кристалният остров в Москва

12/02/2010

Комплексът “Кристалният остров” e по проект на Foster + Partners. Инвеститор е компанията Shalva Chigirinsky, която се занимава с петрол и недвижими имоти, а общия обем на инвестицията е около 4 млрд. долара. Според плановете се очаква строителните работи да завършат през 2014 г.

“Кристалният остров” ще бъде разположен на един от островите на река Москва протичаща през територията на руската столица. Застроената площ на комплекса ще бъде 2,7 млн. кв.м, а най-високата точка на сградата ще бъде на 450 м височина.

Гигантският комплекс със смесено предназначение е замислен като “град в града” с огромен брой удобства, сред които музеи, театри и киносалони, училище, 3000 хотелски стаи и 900 апартаменти със сервиз, офиси и магазини. Разположението на речния завой Нагатино, само на 7,5 км от Кремъл, ще гарантира впечатлителни изгледи от руската столица. Предложеният терен е полуостров, разположен на осем километра от градския център в близост с московското летище Домодедово. Строителството се очаква да отнеме около 6 години. Очаква се структурата да се превърне в една от топ дестинациите в руската столица. Кулата трябва да бъде символ на възраждащата се световна мощ на Русия.

Комплексът е заобиколен от зеленината на обществени паркове, които осигуряват целогодишна активност, включително и възможности за каране на ски и кънки през зимата. Триъгълната стоманена мегарамка под наклонената външна фасада създава серия от зимни градини, които формират “дишащ” втори слой и термален буфер за главната сграда и предпазва интериорните пространства от екстремалните континентални летни и зимни температури на Москва. Вертикална система от жалузи защитава вътрешните фасади и осигурява спокойствие и уединение в апартаментите.

Енергийният мениджмънт ще играе ключова роля в управлението на такава голяма сграда, като бъдат приложени допълнителни стратегии като нискоемисионна енергийна генерация и използване на възобновяеми източници. Панелите ще бъдат конструктивно разпределени така, че да дадат възможност на дневната светлина да прониква дълбоко във вътрешността и да достига до всички помещения. Те могат да бъдат конт­ролирани – затворени през зимата за допълнителна топлина и отворени през лятото за допълнителна естествена вентилация.

Главният проектант Норман Фостър коментира: “Кристалният остров” е един от най-амбициозните световни проекти. Това ще бъде най-голямата единична сграда в света, която освен целогодишна дестинация ще създаде и устойчив динамичен градски квартал. Става дума за нова парадигма за компактно устойчиво градско планиране на обекти със смесено предназначение с иновативна енергийна стратегия и “умна” външна обвивка, която действа като буфер срещу неблагоприятните климатични крайности.”

С широка основа и обилна декорация зданието ще бъде два пъти по-широко от “Милениум доум” в Лондон и почти двойно по-високо от най-големите небостъргачи на “Кенъри уорф”, като площта му е четири по-голяма от сградата на Пентагона във Вашингтон. Сградата се развива спираловидно надолу от остър връх към основата зад стъклени фасади, които придават вид на шлифован кристал. Атриумът ще се отваря през лятото, за да бъде осигурено адекватно охлаждане на високото 150 метра обществено пространство.

Източници: sg.stroitelstvo.info, http://profit.bg/

Кратък линк: https://dragobuild.com/kjT0B

Няма коментари за тази страница

Няма коментари.

Коментирайте

Име (задължително) Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)