В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Метрото и три магистрали ще бъдат готови до две години

04/05/2010

Три магистрали – “Марица”, “Тракия” и “Люлин”, както и метрополитенът в София ще бъдат готови до средата на 2012 г. Това обяви премиерът Бойко Борисов, след като направи първа копка на 32-километровия участък на магистрала “Тракия” от Стара Загора до Нова Загора (лот 2). Освен това ще са готови и проектите за някои отсечки от магистрала “Струма”, северната скоростна тангента на София и аутобана от София до Ниш. В момента се разработват схеми и за изграждането на магистрала “Хемус” от София до Варна, допълни премиерът Борисов.

Според министър-председателя Бойко Борисов България е в пъти по-пестелива, когато харчи европейски пари спрямо други страни в ЕС. Той посочи, че строителството на един километър магистрала в Германия и Чехия струва 19 млн. евро, в Австрия, Гърция и Албания – по 10 млн. евро, а отсечката от “Тракия” от Стара Загора до Нова Загора ще излезе 2,2 млн. евро на километър. “Обръщам се към строителите – нито ден повече, нито лев повече отгоре на тази цена, защото това е начинът да покажем на Европа, че българските фирми работят и качествено и бързо, и на значително по-ниски цени. А на европейските данъкоплатци искам да кажа, че когато става въпрос за техните пари, ние сме в пъти по-пестеливи”, каза още премиерът.

Качеството на строежа на отсечката е гарантирано, защото пътната агенция ще упражнява 24-часов контрол на обекта, каза още премиерът. Пътната агенция и регионалният министър Росен Плевнелиев ще са лично отговорни цената да не бъде надхвърлена нито с лев и срокът да не бъде удължен с нито ден. Така за лот 2 на “Тракия” ще знаем всеки ден докъде е стигнал строежът и ще следим изкъсо изпълнението, увери премиерът.

Министър Плевнелиев коментира, че жалбата за избора на надзора на отсечката Стара Загора – Нова Загора няма да забави проекта. Срокът за изграждане на участъка от 32 км за 25 месеца ще тече от момента, в който бъде издаден Акт 2 – откриване на строителна линия. Ние сме коректни към изпълнителите от фирма “Трейс”. За да не се бави строежът на участъка между Стара Загора и Нова Загора, връзката й със Стара Загора ще се проектира и строи като отделен обект, каза още Плевнелиев.

Надявам се най-късно до 11 май да бъде решен въпросът с обжалването за надзора и да няма вече никакви пречки за изграждането на 32-километровата отсечка, каза шефът на пътната агенция Божидар Йотов. Той увери, че ако се наложи, в краен случай по Закона за обществените поръчки ще бъде направена малка поръчка и ще бъде назначен временен надзорник. Това може да е същата фирма, която е била избрана официално – “Пътинвест инженеринг”.

Източник: в. Монитор

Кратък линк: https://dragobuild.com/T1IDo

Няма коментари за тази страница

Няма коментари.

Коментирайте

Име (задължително)Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)