В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Най-дългият мост над вода в Света – свързва Хонг Конг, Джухай и Макау (Китай)

29/10/2018

На 24 октомври 2018г. бе открит най-дългия мост над вода (в морето) в Света. Мостът е дълъг 55км (*48.3км сумирана дължина на мостовата част) и се намира в Китай – свързва Хонг Конг (остров Лантау/Lantau), с градовете Джухай (Zhuhai) и Макау (Китай). Официално е известен като Hong Kong-Zhuhai-Macao (Macau) Bridge (HZMB). Наричат го също мега-мост!

Въпреки, че се нарича “мост”, проектът е доста по-сложен и включва мостова част, 2 изкуствени острови и подводен тунел между двата острова. Мостовата част е с обща дължина 48.3км, и с толкова е вписана в рекордите на гинес за най-дълъг мост над вода като сумирана дължина.

Целта на този тунел под водата е, за да може в продължение на няколко километра да преминават безпрепятствено кораби и други плавателни средства, без да се затруднява вече изградения воден трафик. Мостовата част пък е разделена на 2 основни части – от страната на Джухай и Макау, и от страната на Хонг Конг.

Мостът между Хонг Конг, Джухай и Макау е проектиран да издържи 120 години (най-вероятно се има предвид експлоатация). Времето за пътуване по моста и тунела ще бъде около 30 минути, вместо досегашното време за пътуване около 4 часа.

Цели и използване

Мостът е предвиден да подобри икономическата дейност и развитие на трите големи градове, които са разделени от вода и досега е отнемало доста повече време за пътуване по дългия обходен маршрут. В крайна сметка целта е региона да се превърне в икономически хъб и да създава много икономически възможности и работни места.

Друга цел на моста е да засили връзката на континентален Китай с Хонг Конг и Макау, свръзвайки ги с бърз и удобен път.

Ограничения – по моста не могат да пътуват всички желаещи, а това ще става само със специално издадено разрешително. Няма да се движи масов градски транспорт, а само частни автобусни линии. Очаква се постепенно натовареността на моста да се запълва, най-вече с логистични компании за транспорт/превоз на товари и други специални превози. Максималната предвидена пропусквателност на ден (дневна квота) се очаква да бъде до няколко (десетки) хиляди превозни средства на ден. Най-вероятно точният брой ще бъде установен опитно – със запълване на употребата и липсата на инциденти или сигнали за нередности в конструкцията.

Мостът свръзва 3 региона, от които един е с движение от дясната страна (Джухай, част от континентален Китай), а крайните 2 точки са с движение от лявата страна (Хонг Конг и Макау). Тъй като в Китай движението е с десен трафик, решено е мостът също да бъде с десен трафик. Пътуващите от и за Хонг Конг и Макау, използват специални трасета за преминаване от ляво в дясно движение (за влизане) и от дясно в ляво движение (на излизане). Това изисква малко повече внимание от страна на шофьорите.

Снимки и видео

Можете да разгледате снимки и видео от официалния изграден/изработен уеб сайт на моста (на английски език): hzmb.gov.hk/en/

 

Снимки от gettyimages.com:

 

Видео клипове

Кратко представяне:

 • 4-5 мин. с факти и видео – https://www.youtube.com/watch?v=nf6PXdNvv3Q
 • 20 минутна презентация на моста – https://www.youtube.com/watch?v=SiJyO_EitJk

Данни, статистика и секции на моста

Мостово-тунелната система е разделена на няколко части, наречени секции: основен мост, път за връзка с Хонг Конг и път за връзка с Джухай. Те пресичат през делтата на река “Pearl river”.

Данни и статистика за мостово-тунелното съоръжение:

 • общата цена на моста е 126.9 милиарда yuan (около US$ 18.77 милиарда долара).
 • за изграждането на моста са вложени огромни количества материали, сред които 400 000 тона стомана (по някои данни – 1.2 млн. тона), която се равнява на над 60 айфелови кули!
 • за изграждането на моста са вложени 1.55 млн. тона бетон
 • към днешна дата, мостово-тунелното съоръжение свръзва около 68 милиона души от трите големи градове и околностите
 • максималната дълбочина на тунела е около 44 метра
 • мостът е с движение от дясната страна (както това в Джухай, Китай), докато движението в Хонг Конг и Макау е с ляво движение
 • ще бъдат използвани и екпериментирани нови технологии – камери против прозяване/заспиване (yawn cams). Ако засекат прозяване 3 пъти и ще известят операторите на моста, за да предотвратят евентуално заспиване.
 • ще бъдат следени честота на биене на сърцето (удари в минута) и кръсното налягане, като информацията ще се изпраща до констролните центрове на съоръжението.
 • ще бъде изпробвана система за лицево-разпознаване
 • ще бъдат монтирани голям брой висококачествени/високопикселни high-definition камери за наблюдение, за осигуряване на безопасност и денонощно наблюдение над цялото съоръжение, както и против терористични нападения. Първоначално това ще стане от страната на Хонг Конг и ще бъде на подчинение на местната полиция, но впоследствие се очаква китайските власти от страната на Джухай и Макау също да поставят висококачествени камери за следене и наблюдение, свързани с полицията.
 • мостовата част е с 4 ленти в една посока на движение, от които едната е аварийна.
 • строителството на моста започва през 2011 година, но проектирането започва доста по-рано
 • първоначално се планира мостово-тунелната система да е готова през 2016 година, но се забавя поради различни причини (вижте повече за изграждането на моста по-надолу)
 • времето за пътуване е около 30 минути, докато обиколния път отнема около 4 часа
 • очаква се голям интерес от страна на туристите и местните – с организиране на еднодневни турове/екскурзии от отсрещната страна на реката, което досега е изисквало цял ден – от сутрин до вечер, повече от което е отивало в пътуване.
 • за туристите – снимките са забранени, поне що се отнася до зоните за гранична проверка (вход и изход на/от моста). Не е ясно дали по време на пътуването може да се наложат такива забрани, освен ако камерите и лицевото разпознаване не работят в пълен синхрон.

Общата цена на моста е 126.9 милиарда yuan (около US$ 18.77 милиарда долара). Предвид текущите разходи за поддръжка, не е ясно кога и дали изобщо този мост ще се изплати напълно, но освен икономическите сметки, този мост ще направи жителите на трите региона по-близки един с друг, което също е важно за китайското ръководство на високите етажи на властта.

Секции на моста

Основният мост представлява мостова и тунелна част. Тя свръзва изкуствен остров от страна на Макау и Джухай (континентален Китай) със пътят за връзка със Хонг Конг. Това включва 22.9км мост (виадукти) и 6.7км тунел, свръзващ 2 изкуствени острови. На изкуствения остров се намират помещения за гранична проверка от страна на континентален Китай и Макау.

Пътят за връзка с Хонг Конг свръзва основния мост с изкуствен остров, който се използва за гранична проверка от страна на Хонг Конг. Това включва 9.4км мостова част (виадукти), 1км тунел и 1.6км път по източното крайбрежие на Хонг Конг.

Пътят за връзка с Джухай свръзва изкуствения остров (помещаващ граничната проверка на Макау и континентален Китай), чрез тунел с град Джухай, където се свръзва към 3 магистрали в различни посоки.

Емоции и първи пътници по моста

Мостът бе официално открит за посетители на 24 октомври 2018г., а интересът бе подобаващ. Изминаването на 55 километра нов път, през няколко нови и различни едно от други съоръжения, е вълнуващо изживяване. Дори без да си турист, имаш усещането за нова природа около теб. Разбира се, има различни хора и всеки има различни очаквания и различни усещания. Можете да проследите разказът на Гардиън (на английски език) за първите пътници, пътуващи по моста.

 

Изграждане – история

История – мостово-тунелна система, свързваща Хонг Конг, Джухай и Макау, е предложена за първи път през 1980 година. Оригиналната идея е по подобие на вече изградената мостово-тунелна система в Чесапикския залив във Вирджиния, САЩ (Chesapeake Bay Bridge-Tunnel), където има 4 изкуствени острови, 2 тунела и 4 моста. След дълги разговори, продължили цяло десетилетие, решение така и не се е взело. В края на века и началото на нови век идеята отново е разгледана и през 2002 година е изразено одобрение за концепцията на мостове и тунел, за да не затруднява водния трафик.

През 2003 година е създадена координационна група/компания, коята да уточни всички технически и финансови детайли. През 2008 и 2009 година текат разговори за частично финансиране на проекта от страна на правителствата и останалата част да бъдат заеми.

Строителство

Мостът е предвиден да издържи на земетресения, тайфуни и ураганни ветрове до 340 км/час. Строителството отнема около 7-8 години.

Използваната стомана е 400 хиляди тона (1.2 млн. тона), което е равносилно на 60 пъти айфеловата кула.

По време на строителството, както се очаква за всеки голям проект, се получават забавяния и недостиг на средства. За конкретния проект това най-вече се дължи на забелязано движение на изкуствен остров с между 5 и 20 метра, което обаче е донякъде очаквано от строителите.

По време на строителството, официално са загинали общо 19 работници (9 от страна на континентален Китай и 10 от страна на Хонг Конг) и няколко стотици са ранени. Провеждат се и протести по този повод, за да се подобрят условията за работа.

Поради съмнения за фалшифициране на тестове при проверка за качеството на работа, през 2017 година са арестувани 21 души и тестовете за повторени. Не са открити отклонения от нормите.

През април 2018 са забелязани възможни проблеми с некачествено изработени защитни елементи на изкуствените острови и на подводния тунел. Има различни мнения, не се знае дали са предприемани допълнителни мерки.

От екологични организации обвиняват властите и строителите, че строителството на моста, изкуствените острови и тунела са причина за намаления брой бели делфини край моста, оценявайки намалението на около 50-60% спад само за 1 година – от април 2015 до март 2016.

Видео на конструкцията на някои елементи от мостовата част:

Архитектура

Архитектурният проект е изработен от архитектите на …. Архитектурата, дизайна, използваните форми, цветове и материали са специално подбрани с мисъл за Хонг Конг. Характерно за Хонг Конг е морето – вълните, синия цвят, и горите – дървото и зеления цвят. Архитектите на съоръжението са гледали природата около Хонг Конг за идеи и са взели своите решения. Трябва да мине известно време, докато се получат голям брой отзиви, от местни хора и от гости/туристи, за да се оцени дали архитектите са направили добър избор и дали цялото съоръжение се харесва на болшинството от хората.

Повече информация

Ако все още четете, най-вероятно искате да научите всичко за моста, за проекта, за изграждането, планирането, проектирането и строителството. Едно добро място да започнете с хронологията на историята по изграждането на мостово-тунелното съоръжение, представена от scmp.com.

Китай е страната на мега проектите

Китай вече е страната на мега проектите. Ако досега такива инвестиции и такова строителство можеха да си позволят само арабските страни, то вижте видео на 10 от най-интересните проекти в Китай: https://www.youtube.com/watch?v=JmiKWTRoiMk

Снимките са от: hzmb.gov.hk, gettyimages.com

Кратък линк: https://dragobuild.com/f3swnj

Няма коментари за тази страница

Няма коментари.

Коментирайте

Име (задължително)Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)