В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Прокопаха най-дългия железопътен тунел в света

21/10/2010

Тунелът “Готар” в швейцарските Алпи е новия най-дълъг железопътен тунел в света със своите 57км дължина. Близо 14 години работа бяха необходими за неговото прокопаване. Очаква се да бъде пуснат в експлоатация към края на 2016 година.

На официална церемония бяха пробити последните пластове скала, свързващи двете вече прокопани части на тунела. Трасето бе осветено, като беше почетена и паметта на осемте загинали по време на изкопните дейности работника.

Все още обаче има много работа по завършването на съоръжението преди пускането му в експлоатация. Трябва да се положат 300км релси, 3.2 хил. километра електрически кабели и да се монтират 6.5 хиляди лампи. Изчисленията са пътническите влакове да се движат със скорост от 250км/час, а товарните – със 160км.

Очаква се тунелът да направи революция в железопътния транспорт, осигурявайки високоскоростна връзка между северната и южната част на Европа и да намали значително времето на пътуване между Милано и Цюрих. Смята се, че много търговски компании ще предпочетат да превозват товарите си през тунела и така ще се разтоварят автомобилните пътища от Апенинския полуостров към Централна Европа.

Проектът е на обща стойност от 10.3 млрд. евро. Очаква се под Алпите да минават до 300 влака дневно със скорост до 250км/ч. По изграждането на тунела до момента са работили повече от 2500 души. Извадени са над 24 млн. тона скални материали, достатъчни за построяването на приблизително пет Хеопсови пирамиди.

Тунелът “Готар” е с по-голяма дължина от тази на “Сейкан”, свързващ японските острови Хоншу и Хокайдо – 53.8км и от тунела под Ламанша между Великобритания и Франция, който е по-къс от 50км.

Източник: http://www.mediapool.bg/

Кратък линк: https://dragobuild.com/9a8O1

Няма коментари за тази страница

Няма коментари.

Коментирайте

Име (задължително)Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)