В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Наклонената кула в Пиза

06/03/2011

Без съмнение една от най-интересните туристически атракции в Италия е Наклонената кула в Пиза. Тя представлява отделно стоящата камбанария на катедралата в град Пиза.

Строежът на камбанарията продължава близо 200 години. Първата копка е през далечната 1173 година. Наклонът на кулата започва да се усеща през 1178 г. – при завършването на третия етаж. Следва дълъг период на прекъсване на изграждането поради военните действия по това време. Строителството е подновено през 1272 г., като се добавят нови четири етажа, които са изградени под различен ъгъл от предходните три. През 1284 г. битките с Генуа отново водят прекратяване на строителните работи. Официално камбанарията е пусната в действие през 1372 г.

Наклонената кула в Пиза е на осем етажа. Шест от етажите са кръгли, с арки подпирани от колони. Вътрешноста им е заета от вита стълба с 294 стъпала, водеща до камбаните на последния етаж. Височината на кулата достига 55,86 м. в най-ниската си точка и 56,70 м. в най-високата. Отклонението от оста на върха на камбанарията достига 4 м.

През Втората световна война германците използват кулата като наблюдателница, а в миналото с нейна помощ Галилео Галилей доказва теорията си за земната гравитация. От върха на кулата той пускал предмети с различна маса от перца до тежко олово и наблюдавал тяхното падане. Така било доказано едно научно твърение, което противоречало на тогавашното познание, а именно, че ускорението при свободно падане не зависи от масата на телата.

През 1987 г. наклонената кула, катедралата и архиепископията влизат в списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство.

От 1990 до 2001 г. се провеждат ремонтни дейности за изправянето на наклона, но ефектът е незначителен. Едва през 2007 г. успешно е намалено отклонението при върха с 45 cм (до положението от 1838 г.) чрез отнемане на близо 70 тона почва от северната й страна и поставянето на баласт и метални тросове.

С годините, наклонената кула в Пиза се е превърнала в един от символите на Италия и Европа. Видимите разлики между мраморните и варовиковите надстроявания (правени за укрепване) й придават един архаичен вид, а ако успеете да преодолеете клаустрофобията и да се изкачите до върха, ще се насладите на приказна гледка и незабравими емоции.

Източник: http://sightseeing.travelinos.com/, http://relax.rozali.com/

Кратък линк: https://dragobuild.com/aibvQ

1 коментар за тази страница

emilq каза:
22/04/2013 в 1:53

много харесвам наклонената кула в Пиза!!!

Коментирайте

Име (задължително)Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)