В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Националната спортна зала в София ще впечатлява с дизайна си

21/02/2010

Проектът на строящата се Национална спортна зала в София е изготвен от „Тилев архитекти” с главен проектант проф. архитект Жеко Тилев, а изпълнител на проекта е „Главболгарстрой”. Общата стойност на инвестицията е 90 млн. лв.

Отличителни белези на бъдещата постройка са:

  • пластичен и динамичен облик;
  • експресивна архитектура с преливащи се обеми, равнини и линии;
  • постигнато е усещане за динамика и устрем, символизиращи спортния живот и дух;
  • модерното въздействие се засилва от използваните „хай-тек“ средства, като видима конструкция, иновативни материали, високотехнологични фасадни системи и други;
  • сградата напомня и за пластичността на българските възрожденски къщи с големите еркери и стрехи.

Съоръжението ще може да побира 16 500 души, заедно с правостоящите. Симеон Пешов, директор на “Главболгарстрой” каза, че национална спортна зала е нужна на България и за всяка фирма е чест да го изгради.

Националната спортна зала ще се състои от подземно ниво и пет надземни нива, развити около обема на сградата.

Сутеренът на кота -3.90 м включва три зони: техническа, спортно-обслужваща и паркинг. В тях са обособени 21 съблекални, тренировъчна зала и площи за загряване, медицински пункт и допинг контрол, кафе-бар, пресцентър, гримьорни и други.

На кота ±0.00 м е нивото на голямата спортна зала, която може да се трансформира. Тя позволява провеждането на тренировки и състезания по волейбол, баскетбол, хандбал, спортна и художествена гимнастика, тенис на корт и на маса, бадминтон, борба, бокс, джудо, вдигане на тежести, фехтовка, акробатика, скокове с батут, стрелба с лък и аеробика. Залата може да се използва за концерти, изложения, панаири и ревюта. Сцена или подиум могат да се поставят на всяко място от игралното поле. В него е осигурена възможност за влизане на линейки и тирове. Във фоайето на залата са проектирани зони за почивка, 3 гардероба и 6 снекбара.

Кота +4.80 м е главното входно ниво, от което се достига до основните трибуни. Тук са проектирани 4 гардероба и 4 снекбара.

Ложите и VIP местата са ситуирани на кота +12.00 м и имат самостоятелни стълби с асансьори. На същото ниво е предвиден и ресторант с 68 места с поглед към залата, бул. „Цариградско шосе“ и Витоша.

На кота +15.68 м се намират фоайетата и люковете за третия ринг със зрителски места, а на кота +22.00 м има технически помещения и складове. Основната връзка между всички нива над кота ±0.00 м става чрез четирите стълбищно-асансьорни ядра.

Фасадата на сградата ще се изпълни с три основни материала: видим бетон, стъклена окачена фасада и ивични фасадни панели с масивен външен слой.

Покривът ще бъде от ламарина, топлоизолация от минерална вата и хидроизолация EPDM.

За интериора ще се използват видим бетон за конструктивните елементи, перфорирани окачени тавани, шлайфан бетон за подове, стенна облицовка от хераклитни плочи и перфорирани метални пана с акустична подложка. Конструктивната схема е изключително ясна, хармонична и високоефективна, обясняват архитектите.

Главните носещи дъги са остъклени, което позволява да се намали до минимум изкуственото осветление при тренировки. Очаква се сградата да бъде завършена до август 2011 година.

Изтичници: http://www.imotdnes.com/, http://dnes.dir.bg/

Кратък линк: https://dragobuild.com/0AYiZ

Няма коментари за тази страница

Няма коментари.

Коментирайте

Име (задължително)Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)