В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Наш архитект от Ню Йорк ще строи българския Лувър

25/09/2010

Арх. Янко Апостолов спечели конкурса за реализиране на най-амбициозния проект на културното министерство. “Силно се надявам, че след две години ще присъстваме на откриването на този комплекс”, каза председателят на журито и главен архитект на столицата Петър Диков. Бъдещият супермузей е по-популярен като българския Лувър, но арх. Диков подчерта, че не е много съгласен с това определение.

Арх. Янко Апостолов е класиран на първо място с 82,94 точки. Втори е проектът на арх. Багряна Тотева със 79,86 точки, а на трето място се нареди “Порш концепт арт дизайн” ЕООД със 79 т.

“17-те членове на журито взехме решението си единодушно, с консенсус”, каза арх. Диков и допълни, че всички 31 подадени преди месец проекта са били на много високо професионално ниво.

Най-важните критерии при избора на победителя са били два – ниво на проекта, което да отговаря на изискванията за столичен музеен комплекс в държава от Европейския съюз. И още – проектът да бъде такъв, че да може да се реализира в рамките на ограничен финансов ресурс.

Арх. Янко Апостолов работи в Ню Йорк, завършил е Архитектурната асоциация в Лондон и е член на Кралския институт на британските архитекти. Практикува от 15 години и е реализирал редица международни проекти. Работил е заедно с американската музейна консултантска компания “Музеоплан”, участвала в реорганизацията и разширяването на оригиналния Лувър в Париж и в реконструирането на Музея за съвременно изкуство в Ню Йорк.

Арх. Диков разясни какво още остава да се направи преди окончателното подписване на договора с победителя за изпълнение на поръчката. Най-напред юридическият отдел на културното министерство трябва да провери дали кандидатите отговарят на всички условия за участие в конкурса и професионалните им характеристики и т.н. Това щяло да стане в рамките на няколко дни. След което идва ред на преговорите за възлагане на проекта. Те започват с класирания на първо място. И ако случайно не се постигне разбирателство, продължават със следващите в класирането. “Естествено, ще се преговаря за пари. Но като архитект искам да ви кажа, че за един колега винаги реализацията на проекта му е по-важна от сумата, която ще получи. Това е нашата професионална деформация.”

Източник: http://www.trud.bg/; Снимка: Андрей Михайлов

Кратък линк: https://dragobuild.com/ESYmS

Няма коментари за тази страница

Няма коментари.

Коментирайте

Име (задължително)Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)