В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Официално откриха “Дунав мост II”

14/06/2013

С надежда за раздвижване на силно изостаналия икономически Североизточен район на страната и отслужен от българския патриарх Неофит водосвет бе открит дългоочаквания Дунав мост ІІ край Видин и Калафат. Лентата бе прерязана от български и румънски инженери, работили на обекта от самото начало, а не от политически лица.

По идея на румънската страна, новият мост над река Дунав ще се казва “Нова Европа”.

Строителството продължи близо 6 години, а пускането му в експлоатация бе отлагано многократно през последните 3 години, поради необходимостта от допълнителни средства за изграждането.

Президентът Росен Плевнелиев отмени участието си в откриването, поради скандала с назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС, но премиера Пламен Орешарски присъства на церемонията. Гост на събитието бе еврокомисарят за регионалното развитие Йоханес Хан.

“Мостовете винаги са символ на връзки, връзки между страни, хора, градове. Връзките винаги дават възможност за бизнес и за развитие”, заяви Орешарски и изрази надежда съоръжението да стимулира бизнеса и от двете страни на реката. Румънският премиер Виктор Понта също изрази надежда мостът да докаже своята полезност от икономическа гледна точка и от гледна точка на развитието на двата региона от двата бряга на реката.

Очаква се таксата за минаване на лека кола да бъде е 6 евро, а най-голямата тарифа за тежкотоварни камиони да е 37 евро, но се водят преговори за тяхното намаляване. В момента на първия “Дунав мост” таксите за излизане от Русе към Гюргево на лек автомобил са 2 евро, а в обратна посока – 6 евро. Пешеходци и велосипедисти ще минават безплатно.

На България изграждането на Дунав мост ІІ й струваше 225 млн. евро, от които 60 млн. евро са от държавния бюджет, а останалите са по програма ИСПА и заеми. Румъния участва с 48 млн. евро собствени и европейски средства.

Очакванията му са през първите месеци съоръжението да поеме трафика, който сега се обслужва с фериботите около Видин, а на по-късен етап превозвачите да усетят удобствата от преминаването по моста и да се ползва все повече и повече.

Дължината на целия мост е 3598 м, а над реката е 1791 метра. Той има две пътни ленти за движение на автомобили в двете посоки, една жп линия, пешеходен тротоар и велосипедна алея. Най-високата част на моста е 44,77м над фундаментите.

Източник: http://www.mediapool.bg/

Снимка: DarikSky.bg

Кратък линк: https://dragobuild.com/p0zN5

Няма коментари за тази страница

Няма коментари.

Коментирайте

Име (задължително)Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)