В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Официално откриха Бурж Халифа – най-високата сграда в света

05/01/2010

На 4 януари 2010 година се състоя церемонията по откриването на най-високата сграда в света – Бурж Халифа. Бурж Дубай или “Дубайската кула” вече носи името Бурж Халифа на името на настоящия президент на Обединените Арабски Емирства, шейх Халифа Бин Заид Ал Найан.

Откриването бе съпътствано от грандиозна пиротехническа фиеста и монументална визуална и музикална хореография, заедно с пищно поднесено шоу от най-големия музикален фонтан в света. Събитието събра десетки хиляди туристи и жители на ОАЕ в подножието на най-високата свободно стояща сграда в света, която се очертава да запази името си на световен първенец за поне десетилетие, тъй като конкурентните й проекти са твърдо замразени или прекратени.

Бурж Халифа има 162 етажа и 828 м височина. Построен е за едва 5 години като в строителството му са се включили близо 14 000 души. За издигането на сградата са използвани 230 000 куб. м бетон, 39 000 тона стомана, 142 000 кв. метра стъкло и 22 милиона работни часа. Фасадата е покрита с 22 000 стъклени панела, чиято площ се равнява на 17 футболни игрища. Общата стойност на небостъргача е около 4 милиарда долара.

Сградата неофициално стана първенец в света още през юли 2007, когато задмина дотогавашния титуляр Тайпе 101 с неговите 509,2 м, издигнат през 2004-та. Понастоящем тайванският лендмарк е четвърти в световната листа, предшестван от най-голямата туристическа забележителност на Торонто, 181-етажната CN Tower, висока 553,3 м и построена през “далечната” 1975 г., и чикагската Willis Tower, възвисяваща се на 527,3 м от 1973 г. насам.

Бурж Халифа държи рекорди също така за сграда с най-много етажи в света, за най-висок обитаем етаж в света, най-високо разположена тераса за наблюдение, асансьор с най-дълъг път на издигане и най-висок сервизен асансьор в света. Небостъргачът има и собствен хотел “Армани” – първият в света, с интериор, проектиран от едноименната модна къща.

Ейдриън Смит, 65-годишният канадски архитект, който е проектирал Бурж Халифа разказва, че първенецът бива оприличен на пустинното цвете Hymenocallis едва след като проектът е бил на хартия завършен. Когато погледнеш сега сградата, тя се издига съвсем хармонично като една органична структура от почвата, от земята, а гледайки я право вертикално от върха надолу, изглежда точно като бялото цвете.

Ето и видео от официалното откриване:

Източници: bpost.bg, lev.bg, http://www.vbox7.com/

Кратък линк: https://dragobuild.com/0a4o7

6 коментара за тази страница

Маринова каза:
19/01/2010 в 8:57

Всичко е толкова красиво и невероятно, че човек може да се запита “истинско ли е това?” Тук превръщат пустинята в оазис, а ние какво правим?…

Drago каза:
19/01/2010 в 7:59

Наистина в момента Дубай е може би най-красивото място на света, но за строителството на нестандартни сгради са необходими големи финанси, а и самата им поддръжка изисква големи средства 🙂
За съжаление в крайна сметка всичко опира до парите, а при нас никой не желае да инвестира в нещо, от което не е сигурно, че ще има особена финансова изгода 🙁

[…] официалното откриване на Бурж Халифа (новото име на Бурж Дубай) в Дубай, надпреварата за […]

шеих каза:
03/03/2010 в 11:35

Какво толкова му харесвате на тоя Дубай – красиво е, но само определени хора ще се възползват от нея. Пък там има само молове и жега.

[…] което я прави втората по височина сграда в света, след Burj Khalifa в Дубай (828 […]

Почивка каза:
08/01/2014 в 11:34

Благодаря за интересният клип, това е било вече преди 4 години, до сега не знам още колко сгради да са били построени, но тази наистина е величествена и изключително идейно построена.Поздравления за всички архитекти.Заслужава си там да отидеш и да работиш понеже за Дубай невъзможни неща няма.Те самите дори строят самостоятелни градове върху водата. Когато човек им толкова пари както са шейховете там е добре да се влагат в неща,които ще останат във времето.Знам че ще има и уникално метро,което ако не се лъже ще върви от горе а няма да е под земята, ще могат до 2020 година да пестят страшно много ток от строителни съоръжения които са планували, уникално място….

Коментирайте

Име (задължително)Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)