В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Уникален подводен параклис край Приморско

16/06/2013

Уникален православен подводен параклис бе открит край Приморско, южно от Маслен нос. Той носи името на покровителя на рибарите и мореплавателите „Св. Николай Чудотворец”. Храмът е разположен на около 7 метра под водата и е съобразен с каноните на православието.

Ликът на светеца е изработен от месинг, а на дъното върху древен камък, който служи за олтар, са поставени кръст и свещник. Има плоча в прослава на Светата Троица, а също и бетонова отливка с името на ктитора и подводничарския поздрав за равен брой влизания и излизания. Те са дело на скулптора Никола Диков.

Идеята за параклиса е на Тодор Попов, инструктор по системата за обучение по гмуркане PADI. В осъществяването са се включили много хора, дори и мюсюлманин. Мостоположението на храма е извън града, на едни скали, известни сред хората, които се гмуркат, като „Крокодилите”. Параклисът е осветен на суша от отец Гавраил. Целта на проекта е популяризиране на подводния спорт и на водолазното дело.

От водолазния клуб очакват интересът към Приморско да се увеличи и да привлече много любители на подводните приключения. Към този параклис вече проявяват интерес и романтични двойки, който искат да се венчаят под водата.

Видео:

Източник: http://bnr.bg

Снимки: Водолазен център „Посейдон”

Кратък линк: https://dragobuild.com/mE7sC

Няма коментари за тази страница

Няма коментари.

Коментирайте

Име (задължително)Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)