В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Полезни съвети при покупка на първо жилище

17/10/2009

Ново жилищеАко с нетърпение очаквате да закупите първия имот в живота ви, направете всичко възможно да избегнете няколко от най-големите грешки при този тип покупки. Покупката на жилище може да е една от най-големите в живота ви, но не е задължително да е една от най-трудните.

1. Една от най-честите грешки е покупката на жилище, без да познавате собствените си финансови възможности. Както се уверихме от финансовата криза, това, което банките определят, че можете да си позволите като месечен разход, не винаги съвпада с вашата преценка. Като начало направете списък на месечните си разходи – за автомобил, храна, заеми и кредитни карти, застраховки и др. Не забравяйте и големите плащания, които правите веднъж годишно – отпуски, застраховки, данъци и др. След тези сметки вече ще имате по-ясна представа колко още можете да похарчите за покупка на жилище. Твърде вероятно е да се окаже, че не можете да си позволите желаните квартал и квадратура на имота. Ако е така и нямате възможност за допълнителен доход, помислете как да намалите останалите си разходи.

2. Обърнете внимание и на разноските за такси при покупката, както и разходите за застраховки, ремонти и поддръжка на имота. Станете ли собственик, месечните ви разходи със сигурност ще се увеличат. Най-разумният вариант е да съберете всички разноски за годината и да разделите сбора на 12 (така ще имате представа за месечните си разходи). Ако можете да си позволите да заделяте за жилище по 1000 лв. месечно, извадете от тях разходите за такси и поддръжка. Остатъкът представлява средствата, които можете да заделяте за обслужване на ипотечния кредит при покупката.

3. Често хората пристъпват към покупка, без да са наясно каква сума може да очакват под формата на банков заем. За да избегнете тази грешка, започнете избора на имот едва след като сте получили предварително одобрение от банката. В противен случай рискувате да си загубите времето и в крайна сметка да се окаже, че банката няма да ви кредитира в очаквания размер или ще го направи при неприемливи за вас условия. Ако вече сте капарирали имота, може да загубите капарото.

4. Купувачите на първи имот често трябва да правят компромиси с шумни улици, по-лошо изложение или етаж, непланирани ремонти, защото средствата им са ограничени. Ако не сте склонни да отстъпвате от първоначалните си желания, останете под наем, докато попаднете на идеалното жилище на приемлива за вас цена. Най-добре обаче е да направите списък с характеристиките, на които наистина държите и тези, с които може да направите компромис.

5. Ако сте решени на компромиси при първата си покупка, не правете такива за важните неща. Например не е удачно да купувате жилище с една спалня, ако планирате да имате деца и знаете, че ще се нуждаете от поне две. От друга страна, заради прекалена придирчивост може да изтървете наистина изгодна сделка. Ако не харесвате плочките в банята, купете имота и направете ремонт след време, когато се поотърсите от харчовете за покупката.

6. От изключително значение е местоположението на жилището и инфраструктурата в района. Какъв е транспортът до работата ви, има ли удобни учреждения наблизо – детски градини, търговски комплекси, полицейски управления, болници и т.н.

7. Важен е и типа на строителството – тухла или панел. Всеки е наясно с недостатъците на панела и предимствата на тухлата, но ако тухленото строителство не се вмества в бюджета ви, то тогава проверете добре коя година е построен блока и какъв е срокът за използването му. Напоследък на българския пазар навлизат и нови строителни техники, като екологичното строителство и сглобяемите къщи, които са сравнително евтини и имат добра изолация.

8. Обърнете внимание на разпределението на стаите и на кой етаж се намира жилището. Етажът е особено важен с оглед потенциални проблеми. Първият и последният етаж не са за препоръчване, но ако има сериозна разлика в цената то е добре да се замислите и да вземете предвид останалите фактори.

9. Много често продавачите на имоти правят евтини подобрения с цел да вдигнат продажната цена. Такива трикове може да заслепят по-неопитните купувачи и те да платят 10 000 лв. повече заради подобрения, чиято реална стойност е много по-ниска. Хубаво е да търсите имот, чийто потенциал не е експлоатиран докрай и подобренията, които ще направите, ще ви позволят да го препродадете на значително по-висока цена след време.

10. Не пристъпвайте към преговори без помощта на доверен брокер на имоти или адвокат. Не е етично един и същ агент да представлява продавач и купувач по сделката, дори ако му платите комисиона.

11. Не подценявайте заобикалящата ви среда. Преди да пристъпите към покупка, съберете максимално количество информация за квартала, в който ще живеете – какви са градоустройствените планове, има ли неизползвани терени и какво ще се строи на тях. В противен случай може да се окаже, че след пет години през задния ви двор ще мине главна улица. Всичко това влияе не само върху вашето спокойствие, но и върху цената на имота ви във времето.

Източници: http://www.pari.bg; http://www.profit.bg

Кратък линк: https://dragobuild.com/CJpWw

2 коментара за тази страница

Jordan каза:
24/10/2009 в 4:19

И още нещо – добре е преди да се купува от някоя фирма в завършен обект (ако става дума за ново жилище), да се погледнат останалите ? сгради. Първо – с какви материали се строят новите сгради и какви работници работят на строежа (как се спазва дисциплината), и второ – какво е състоянието на построени преди години сгради. В първият случай, ще видите тухлите и цимента, които се използват и ще разпознаете бъдещи проблеми, а във вторият, ще видите с какво са се сблъскали тези преди Вас.
Ако това пък е първата сграда на някоя фирма… Внимавайте много!

viki каза:
24/08/2011 в 4:31

Освен това не е лошо да се поинтересувате дали сградата е към централна канализация и дали въобще има такава в района. Напоследък много често проблема с канализацията се решава чрез пречиствателна станция на самата сграда.Много е модерно,излиза по-евтино ,но лошото е ,че строителите слагат съоръжения ,които не са подходящи по размер,евтини варианти-ментета ,а това може да стане причина за адски аромати в хола Ви след това.За банята и кухнята ,да не говорим….
Обикновено проблема се появява когато се насели цялата сграда и се разбира,че съоръжението не е достатъчно , а ако е и лошо изпълнение за по евтино……напр.български вариант ,който се опитва да копира чужда технология,но само се опитва!

Коментирайте

Име (задължително) Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)