В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Поставяне на ламиниран паркет

08/02/2011

Независимо дали обзавеждате ново жилище или ремонтирате старо неминуемо трябва да обърнете внимание на пода. Той е началото на стиловото оформление във всяко едно помещение и е способен да превърне една студена и неугледна стая в уютна и стилна. Преди да вземете решение за поставянето на всяка подова настилка, е желателно да се информирате както за разнообразните видове подови настилки, които се предлагат на българския пазар, така и за особеностите на помещението, в което ще полагате новата настилка.

Съществуват различни видове подови настилки – паркет, керамични, гранитогресни, мраморни плочки, балатум, мокет и много други. За помещения, в които има много влага, най-подходящи са различните видове плочки, поради непромокаемостта им. За помещения с умерена влажност са подходящи плочките, балатумът и ламинираният паркет, поради ниската им склонност да адсорбират влага. А за помещения с ниска влажност са подходящи, както изброените по-горе, така и мокетът, масивният паркет и естественият трислоен паркет, поради склонността им за поемане на влагата. От голяма важност е степента на натовареност, която трябва да поеме подовата настилка. За помещения с ниско натоварване са подходящи всички настилки, но за помещения с голямо натоварване подходящи са някои видове плочки и ламинираният паркет. За съжаление по-нискокачествените (по-евтините) плочки могат да се напукат или изтъркат, балатумът се изтърква и накъсва, мокетът се смачква и захабява, а естественият паркет се нуждае от много тежка поддръжка и относително често освежаване (циклене и лакиране).

Тези особености на помещението ограничават до голяма степен възможността за избора, при поставянето на паркет в много от помещенията. Едно изключително добро решение на тези проблеми е ламинираният паркет. Основните му предимства са лесен и бърз начин монтаж, възможност за приспособяването му към почти всякакви подове, възможност за лесна поддръжка и за поставяне в помещения с умерена влажност, възможност за поставяне в помещения с висока натовареност и възможност за избор на разнообразни цветове на повърхността.

За монтирането ще ви трябват следните инструменти: чук, помощно парче от ламината, което да удряме с чука, за да не нараним дъските, ръчен трион за дърво или зеге, скоба с помощта на която се монтират последните панели, клинове за фиксиране на ламинираните дъски на разстояние от стената, метър и молив, битумна или коркова звукопоглъщаща подложка.

Ето основните стъпки при поставянето на ламиниран паркет:

1. Преди да пристъпим към монтиране, ламинирания паркет трябва да престои в средата на стаята в продължение на 48 часа при стабилна температура по висока или равна на 18 градуса и относителна влажност не по-голяма от 70%.

2. Започнете поставянето на ламината, така че слънчевата светлина през прозореца да пада по дължина на линиите. В случай, че светлината пада перпендикулярно – снадките ще личат повече.

3. Подготовка на пода: трябва да проверим с линеал дали подът е достатъчно равен. Ако се установят вдлъбнатини с дълбочина повече от 3 mm, те трябва да се запълват и изравняват с подходяща саморазливаща се замазка.

4. Поставяне на подложката: върху добре подготвения и подравнен под първо се разстила полиетиленовота фолио и върху него еластичния подложен материал. Дебелината му (3 mm) спомага за по-доброто прилягане на дъските, компенсирайки известни по-малки неравности. Полиетиленовото платно предпазва настилката от проникване на влага откъм пода.

5. Поставяне на първата дъска: подовото покритие се полага така, че между него и стените да остане фуга с широчина от около 15 mm. Това се прави, за да може покритието да се разширява (при овлажняване) и свива без опасност да се надигне. За целта се използват специални клинчета, които се поставят между крайните дъски и стените. Два клина са достатъчни за една дъска. След като ги разположим може да поставим първата дъска, с нитовата страна към стената.

6. Полагане покрай криви стени: при криви стени първия ред дъски се полага, така че на най-тесните места да остане фуга с посочената широчина. При по-големи кривини може да се наложи стесняване на крайните дъски, чрез надлъжно рязане с прободен трион.

7. Край на първия ред и добавяне на плоскости: можем да поставим плоскостта към първия ред, така че издадената и вдлъбнатата страна да се срещнат. Много е важно да поставим малко парче от плоскостта (приблизително 10 см.) до мястото, където се пресичат предните части на двете плоскости, за да предпазим парчетата от приплъзване надолу преди да са съединени.

8. Сглобяване на плоскостите: след като сме „срещнали” предните части на първата и втората плоскост можем да съединим двете плоскости чрез щракване в предните им части, като почукваме в края с помощта на блокче и чук.

9. Измерване на последната плоскост от първия ред: когато стигнем до последната плоскост от първия ред, трябва да измерим дължината на плоскостта, която ще поставим между стената и последната плоскост. За да направим това, можем да поставим цяла плоскост до първия ред, като срещнем издадената страна със стената, оставяйки 4 мм празнина между първия ред и плоскостта. След това върху плоскостта можем да чертаем с помощта на линия, за да изрежем парче, с което да запълним празнината между стената и плоскостта.

10. Отрязване на измерената плоскост: след като сме взели подходящите мерки, можем да изрежем измерената плоскост с помощта на прободен трион (не е препоръчително да използвате прободен трион със затъпен нож).

11. Монтиране на отрязаната плоскост: след като поставим последната плоскост в измерената празнина, трябва да поставим скобата с назъбената част в най-долната част на стената. След това можем да начукаме назъбената страна на плоскостта към насрещната страна на стената, за да съединим плоскостите.

12. Намазване с лепило на първата плоскост: след като сме приключили първия ред ние сме готови да нанесем тънък слой от лепилото на мястото, където ще се срещнат двете плоскости. Нанесеното лепило ще попречи на водата да си проправи път в дълбочината на настилката, в случай че излеем вода върху ламината или, в случай че паркетът се почиства с мокър парцал.

13 . Монтиране на втората плоскост: можем да залепим втората плоскост към първата, като придържаме с двете ръце, и да повторим същата процедура за монтиране на останалите плоскости, докато изцяло покрием помещението!

Почистването на ламинирания паркет става със сух парцал при стайна температура и естествена влажност. Може да използвате и някой почистващи препарати, които нямат абразивни съставки.

Източници: http://www.praktiker.bg/, http://www.napravisam.bg/, http://www.lia.bg/

Кратък линк: https://dragobuild.com/uUocu

3 коментара за тази страница

Паркет каза:
29/04/2011 в 1:04

Искам само да внеса едно малко уточнение, за да не се объркват хората. В точка 12 не е използван точния термин – ламинирания паркет не се лепи с лепило. Използва се импрегниращ гел, който е подобен на силикон и се нанася само, за да предпазва фугите от проникването на вода между тях. Слагам и линк към друга подобна статия, в която е описано как се монтира ламиниран паркет – който тръгва по този път сам е добре да се подготви първо добре:
http://parketensviat.com/blog/?p=60

паркет цени каза:
20/02/2015 в 10:59

Стъпките, които ни показвате тук са доста добри. Изненадахте се от вида на жената, но това, че можем и сами да се справим с един подобен монтаж е голямо облекчение от към парите, които е нужно да заплатим ри покупка на ламинат, в който влиза и монтажа, но всеки един от нас знае, че парите са си добавени. Всички неща са много ясно написани.На скоро моят брат също сам успя да нареди ламината и сега ще се опитам и аз да го направя от чисто любопитство.

Паркет каза:
16/05/2016 в 4:01

Трислойния паркет се монтира по същия начин

Коментирайте

Име (задължително) Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)