В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Пробиване в метал, бетон и дърво – ел. инструменти, свредла и съвети

01/09/2017

В ежедневната работа по строителни обекти и строителни ремонти се сблъскваме с най-различни строителни операции и ремонтни дейности, някои от които изискват работа с ръчни електрически инструменти, бормашина, перфоратор или акумулаторна бормашина (акумулаторен винтоверт). Правилният избор на качествен електро уред и съответните свредла (бургии, видии) са от съществено значение за бърза и успешна монтажна или ремонтна дейност.

Пробиване на дупки в бетон

Най-често в практиката се налага пробиване на дупки в бетон (и в частност тухла и камък), тъй като сградния фонд е изграден от панелни бетонни блокове, къщи от тухли и каменни цокли и т.н. По тази причина, за работа в бетон е нужна ударна бормашина, и по-точно перфоратор. Свредлата за бетон се наричат видии и те са със закален връх.

Пробиване на дупки в бетон – приложение в строителството

Пробиване в бетон или тухла се налага в следните случаи в строителството (неизчерпателен примерен списък):

 • монтаж на външна топлоизолация – в частта дюбелиране при къщи се пробива в тухли, а при жилищни блокове – най-често в бетон.
 • монтаж на стенни елементи, закрепване на гардероби
 • монтаж на мивка към стена
 • монтаж на первази на под
 • монтаж на корнизи на стена или таван
 • монтаж на щори на таван или стена
 • монтаж на дограма – за закрепване на дограмата странично и нагоре
 • и много други приложения.

Пробиване на дупки в бетон – съвети от практиката

Пробиването в бетон е лесна операция, когато се прави с качествен електро инструмент. Трудното идва от факта, когато мястото за пробиване е неудобно (изисква работа от стълба, от стол, от скеле), има малко място (тясно е), трябва да се пробива с голям диаметър или се работи с евтин ръчен електро инструмент, който има по-слаба ударна сила и т.н.

Ако пробивате с голям диаметър (над Ф16), помислете дали няма да е по-лесно да започнете с по-малък диаметър – напр. Ф8 или Ф10. Така дупката ще е по-точна и няма да измърда, което може да е важно в конкретния случай!

Имайте наум, че при продължителна работа или при тежка работа (напр. пробиване на отвор в камък), перфораторът или ударната бормашина могат да прегреят, което е най-скъпият ремонт на електрически инструмент! Не бива да го допускате, защото нито ще свършите работа, нито ще си струва парите. По-добре изчакайте инструмента да изстине и пак работете с него.

Пробиване на дупки в камък – съвети

Пробиване на дупки в камък обикновено е по-трудно, защото може да изисква специални свредла и бургии, вкл. с ванадиева сплав или диамантени. Ако ви трябват единични дупки – опитайте и то ще си покаже. Ако трябва да направите много дупки – тогава потърсете съвет и изберете правилни инструменти.

Пробиване на дупки в метал

Пробиване на дупки в метал се използва бормашина с регулиране на оборотите. Свредлата за метал са с различна твърдост. Обикновено се използват стандартни HSS свредла (бургии) за метал. Ако металът, който ще пробивате е по-твърд, закален или по-дебел, тогава може да се наложи да използвате по-твърди свредла, които ще разгледаме след малко.

Пробиването на метал обикновено изисква операцията “центроване”, с инструмента “център”. Центърът е инструмент, с който оставяте отпечатък върху дупчената повърхност, за да не се пързаля бургията. Центроването се прави с център и чук – позиционирате центъра и го удряте с чук с нужното усилие (само веднъж), за да се получи вдлъбнатина.

Пробиване на дупки в метал – приложение в строителството

Пробиване в метал се налага в следните случаи в строителството (неизчерпателен примерен списък):

 • монтаж на външна топлоизолация или облицовка от панели при строеж с метални основи – към къщи с метална конструкция или други метални постройки, халета и др.
 • монтаж на осветление
 • монтаж на дограма към метална конструкция – за закрепване на дограмата странично и нагоре
 • монтаж на панта на врата към панелна метална каса, с последващо нарязване на резба в отвора (за пантата)
 • разпробиване на скъсал се болт
 • и други приложения.

Пробиване на дупки в метал – видове свредла и бургии

Както вече споменахме, стандартните бургии за метал са от HSS (бързо режеща стомана – High-speed steel).

Следващ клас свредла са с означение HSS-R. Понякога това означение се изписва съкратено като HSS. Тези свредла са горещо валцувани до получаването на тяхната форма.

На пазара има и по-твърди свредла и бургии – HSS-G. Те са от по-твърди стомани и с тях можете да разпробивате почти всички метали бързо, лесно и приятно. Те се обработват с диамантени резци, за да получат финалната си форма. Цените им са около тройно-четворно по-скъпи от обикновените HSS свредла, затова ползвайте ги само при нужда или веднъж като си вземете, внимавайте да не ги счупите.

Ако HSS-G не е достатъчна (напр. за разпробиване на скъсан болт, тъй като болтовете са от по-твърда стомана), следващия ви вариант е молибденови и кобалтови свредла (означавани като HSS-Co, HSSE или HSS-E). Благодарение на кобалта, тези свредла се разкаляват при много по-високи температури, което обикновено е предостатъчно за да пробиете отвор, преди да се достигне температурата на разкаляване, при която свредлото забавя или спира да пробива в метала.

Има 2 стандарта за кобалтови свредла, за които не е нужно охлаждане по време на пробиването:

 • M35 е 5% кобалт и може да достигне температури 500-700 градуса по Целзий, преди да забави или спре рязането/пробиването.
 • M42 е 8% кобалт и може да издържи до 1100-1200 градуса, преди да забави или спре пробиването (рязането на стоманата).

Можете да видите следното видео за сравнение между обикновена HSS бургия и кобалтова бургия. Обикновената бургия, след загряването до определена температура, забавя рязането – т.е. става по-бавно. Кобалтовата успява без забавяне да пробие отвор с равномерно темпо на пробиване през цялото време.

Въпреки всичко казано до момента, кобалтовите свредла не са по-твърди и с тях няма да можете да пробиете например пила за метал или дръжка на нов от неръждаема стомана, които са изработени от много твърди стомани.

Освен чисто кръгли свредла, за перфораторите има и свредла-видии със система за захващане SDS-plus и SDS max. Работата с тях е улеснена – сменят се много лесно и бързо, което ги прави задължителни за професионални ремонти на апартаменти и къщи, саниране и външна топлоизолация, за да се спести време при всяка операция.

Пробиване на дупки и отвори в неръждаема стомана (неръждайка)

Ако имате нужда да пробивате дупка/отвор в неръждаема стомана, то това може да се окаже непреодолимо препятствие. Неръждаемата стомана е много твърда и за нея се изискват специални инструменти и бургии. Използват се хром-ванадиеви, кобалтови и титаниев карбид, а може би дори диамантени свредла, за по-дебели и специфични неръждайки…

Пробиване на дупки в метал – съвети

Внимание! При пробиването на дупки и отвори в метал се отделят стружки. Използвайте защитни очила и ръкавици.

Внимание! При пробиването на дупки и отвори в метални ламарини (и при други неудобни за захващане елементи), може веднага след пробиването бургията да зацепи в пробитата ламарина и да я развърти! Използвайте защитни ръкавици и очила, и фиксирайте пробиваните елементи преди да започнете пробиването.

Внимавайте ако пробивате отвор в тръба или друга обла повърхост, защото е доста по-рисково – може да измърда, да нараните повърхност зад тръбата и дори да счупите бургията. Не забравяйте да центровате. Ако можете да застопорите пробиваният метал, това ще ви улесни. При нужда подложете нещо (дърво с подходящ размер) в кухите профили, за да не се огъне (особено важно за тръби с резба), още преди центроването.

Пробиването в метал е характерно с това, че поради триенето, при високи обороти се повишава температурата на върха на свредлото и пробивания метал (в мястото на пробиване и в близост). При загрята стандартна бургия, пробиването се забавя. Затова се използват бормашини с регулиране на оборотите. За малки диаметри на свредлата се работи с повисоки обороти – около 2500 оборота. За диаметри около Ф6 се препоръчват между 800 и 1200 обороти в минута. Оборотите са така подбрани, за да се осъществи постоянно пробиване, без да се достигат високи температури, при които рязането (пробиването) спира или се забавя. Знак, че използвате подходяща скорост на пробиване и подходящ натиск, са хубавите дълги стружки (ако работите тази дейност – тренирайте и практикувайте).

За по-дебели или по-твърди метали, при които се достигат високи темепратури, се използва охлаждане с охлаждащо масло (а в домашни условия с вода). Охлаждащото масло едновременно смазва и охлажда свредлото, което позволява да не прилагате прекомерно голям натиск, при който тънка бургия може да се счупи и да остане в отвора.

Когато пробивате с голям диаметър на отворите, напр. Ф8 и нагоре, можете първо да пробиете с по-малък размер свредло. При него триенето ще е по-малко и пробиването по-лесно, по-точно и по-бързо. След това ще разширите отворът.

Пробиване на дупки и отвори в дърво

Пробиване на дупки и отвори в дърво е най-лесната дейност от всички досега изброени, но има случаи, когато можете лесно да подцените възможни опасности или грешки.

При дървото размера на отворите обикновено са по-големи, от което стружките са по-големи и повече – ще изцапате повече.

Пробиването е доста лесно и бързо, затова трябва да внимавате да не допуснете грешка – да измърда, да не е под нужния ъгъл. Заради чвор в дървения материал, при провиването бургията може да измърда в погрешна посока и едновременно с това да разшири отворът. Ако дървения материал е сух и твърд, това го прави по-труден за пробиване или поне по-рисков.

Ако ви трябва точен и чист отвор – използвайте подходящите инструменти за тази цел. Ако нямате такива изисквания – ще се справите с каквото имате налично.

Нарязване резба в метал – с метчик и флашка

Ако сте пробили отвор в метал и трябва да навиете резба, то вие ще имате нужда от метчик (за вътрешна резба) или флашка (за външна резба). Това е дейност, която ни се е налагала при специфични строителни ремонти и дейности – напр. при монтаж на панта на врата с метална каса (при панелни апартаменти).

Кратък линк: https://dragobuild.com/tm1swg

Няма коментари за тази страница

Няма коментари.

Коментирайте

Име (задължително)Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)