В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Продажбите на селски имоти бележат спад с 37%

26/09/2009

Селски имотОт януари до август 2009 г. спадът в обемите на продажби на селски имоти е 37% спрямо същия период на 2008 г. Средните цени на продадените селски имоти са спаднали от 30 800 евро за 2008 г. до 19 130 евро към края на март 2009 г., последвани от спад до 17 650 евро към края на април и за периода май-август 2009 г. средните цени на реализираните сделки със селски имоти са 11 950 евро, което е спад от 61,2% спрямо средните цени през 2008 г.

Това е и причината за възвръщането на интереса на британските купувачи към евтини селски имоти. Делът на тези купувачи сред чуждестранните клиенти на агенцията е нараснал с 10% през летните месеци в сравнение с първите месеци от 2009 г. Този път обаче не само британци се интересуват от покупка на селски имоти, а и много българи, както и представители на различни националности от Европа и света.

Спадът в средните нива на продадените селски имоти е различен за отделните региони на страната. Той е най-голям за селата около София, Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Ямбол и Кърджали – това са най-атрактивните региони, където цените бяха нараснали значително през последните години, а продавачите допреди няколко месеца не бяха склонни да намалят офертните си нива.

Само селските имоти около Видин и Велико Търново запазват средните си нива от 2008 г., тъй като при тях процесът на нарастване на цените започна да забавя темпове по-рано от останалите региони на страната.

В момента продавачите продължават активно да намалят офертните нива на своите имоти, като този процес ще продължи през следващите няколко месеца, за да достигнат пазарни нива.

Източник: в. Монитор

Кратък линк: https://dragobuild.com/o15E9

Няма коментари за тази страница

Няма коментари.

Коментирайте

Име (задължително)Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)