В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Изпълнени са около 17% от проекта за втори метродиаметър

24/10/2009

МетроИзпълнени са около 17% от общия обем на строително-монтажни работи по отсечаката от метрото от втори диаметър от надлез “Надежда” – Централна жп гара – НДК – бул. “Черни връх”. Това стана ясно по време на посещение на строящата се метростанция до хотел “Хемус”.

Изпълнението на обекта бе представено на комисаря по регионална политика на Европейската комисия Павел Самецки, от министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, Юлиана Николова, секретар на съвета за управление на средствата от ЕС и изпълнителния директор на “Метрополитен” инж. Стоян Братоев.

Метрото е най-успешният проект, финансиран с европейски средства, каза министър Плевнелиев. Според проектът всичко се изпълнява по план и няма никакво забавяне в графика на строителните работи. Участъкът е с обща дължина 6,5 км и има 7 станции.

Общата стойност на проекта е 247,146 млн. евро като от тях безвъзмездната финансова помощ е на стойност от 185 млн. евро, съфинансирането от Столична община е 61,952 мнл. евро и 49.9 млн. евро – ДДС.

Главен изпълнител на първия участък “Пътен възел “Надежда” – бул. “Патриарх Евтимий” е “Доуш иншаат ве тиджарет”.

Главен изпълнител на участъка бул. “Патриарх Евтимий” – бул. “Черни връх” е обединението “Метро Трейс”, в което влизат “Трейс Груп” АД, “Трейс София” ЕООД и “СП Инженеринг” АД. Като подизпълнители участват “Рикат”, “Старт инженеринг”, “СК-13 холдинг”, “Адвал” и “Стройнжект”.

До момента е изградена конструкция на тунела с дължина около 100 м в участъка по бул. “Черни връх”.

От 2010 година ще започне монтажът на релсовия път, доставена е и голяма част от оборудването. Работи се и по стартовата шахта на първия участък при пътен възел “Надежда”, от където през март се предвижда да започне прокопаването на тунелите чрез специално проектиран за обекта щит.

Карта на метрото в София

Предстоят и технически проучвания за трети метродиаметър. Чрез тях ще бъдат разгледани и анализирани три варианта, от които ще бъде избран най-подходящия като трасе и технология, посочи инж. Братоев.

Източници: http://www.stroitelstvo.info

Кратък линк: https://dragobuild.com/k0YA7

3 коментара за тази страница

Jordan каза:
24/10/2009 в 6:56

Само да им изтърпим промените в линиите на градският транспорт, и ще настане голям кеф после.
Ако сме живи…

trendoffice каза:
18/01/2010 в 4:50

Интересува ме кога ще бъде организирана връзката межди различните ръкави на метрото? Т.е. кога ще се реорганизира останалия градски транспорт, за да се осъществява по-лесен достъп от отдалечените от метрото места?

Весела каза:
03/07/2015 в 10:52

Жалко, че в Манастирски ливади и в далечно бъдеще си оставаме откъснати от света! А е най-новият квартал с млади хора и деца, които скоро ще тръгнат на училище, а транспорт няма никакъв.

Коментирайте

Име (задължително)Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)