В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Прозрачен бетон – звучи нереално, но вече е факт

01/02/2011

Всяка година се влагат милиони тонове бетон за изграждането на сгради, пътища, язовири и дори произведения на изкуството. Учени и инженери непрекъснато подобряват свойствата му и намират все повече сфери за неговото приложение.

Ето една нова разновидност на този материал – прозрачен бетон. През 2001 година 27-годишният унгарски архитект Арон Лосонзи изобретява първия прозрачен бетон, така наречения LiTraCon (Light Transmitting Concrete). Идеята се ражда още по време на обучението му в Royal University College of Fine Arts в Стокхолм, Швеция. Той обединява строителни материали с оптични влакна и създава нов вид бетон, пропускащ светлина. Благодарение на хилядите вградени стъклени влакна, разположени във вид на матрица, през него може да премине светлина и да се виждат силуети – например на човек или дърво намиращи се от едната страна на бетонната стена. Стъклени фибри могат да бъдат с диаметър от няколко микрона до два милиметра и са разположени успоредно помежду си между двете повърхности на бетонния елемент.

Материалът е едно предизвикателство към фантазията на архитектите при играта с формите и светлината. Освен това, носещата му способност се влияе незначително от добавянето на оптичните фибри в сместа, което означава, че структурната стабилност и сигурност на стените, произведени от него, е гарантирана при адекватен избор на дебелина.

Архитектите имат възможност да оставят сивите и мрачни бетонни сгради в миналото и да поставят началото на нови, красиви и иновативни идеи. Освен в строителството прозрачния бетон може да намери приложение и в интериора, който ще стане лек и въздушен, създаващ илюзията, че стените практически не съществуват.

Възможностите за неговата употреба са неограничени. Може да се използва като параван за разделяне на едно помещение на две, могат да се направят мебели, стъпала, бар плотове, стени и какво ли още не. Не е задължително да присъства навсякъде в целия интериор, достатъчно е и само акцент.

Интересен обект изграден с LiTraCon е 4-метровата Europe Gate, построена през 2004 година на входа на старинна крепост в унгарското градче Комаром.

Ето няколко снимки, които визуализират качествата на прозрачния бетон:

Източници: http://blog.indesign.bg/ (blog.indesign-bg.com), http://www.stroiteli.elmedia.net, litracon.hu

Кратък линк: https://dragobuild.com/5ggbk

Няма коментари за тази страница

Няма коментари.

Коментирайте

Име (задължително)Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)