В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Промени в закона за етажната собственост

07/07/2011

След ожесточен спор депутатите приеха промените в Закона за управление на етажната собственост. Решенията в жилищната кооперация вече ще са законни, ако на Общото събрание присъстват не по-малко от 1/3 от собствениците. Ако повторно няма кворум обаче, Общото събрание се свиква още на следващия ден, а решенията му са легитимни, независимо от броя на присъстващите.

Всеки собственик или ползвател, който не живее в апартамента си или му предстои да отсъства повече от месец, трябва да остави на управителя електронна поща и адрес, на които да бъдат изпращани съобщения за Общо събрание.

Депутатите приеха да има щатен домоуправител в кооперациите. Правомощия му се възлагат след решение на собствениците и обитателите с гласовете на повече от 50% от жителите. Той ще получава съответно възнаграждение и не е задължително да притежава жилище в съответната кооперация.

Сред новите задължения на домоуправителя е да предоставя информация за вписаните кучета в книгата на етажната собственост на съответната областна дирекция по безопасност на храните и на общината в 30-дневен срок от вписването.

Общото събрание може да приема решения за вземане на кредити за ремонти и други полезни разходи в блока. За да се изгони даден съсед са необходими гласовете на 75% от живущите.

Събранието приема и решения за присъединяване към топлопреносната и газоснабдителната мрежа или за прекратяване на тези услуги. То може да бъде свикано от всеки собственик или ползвател в неотложни случаи или, ако е минала повече от една година от последното проведено събрание. Това става чрез покана, поставена на видно място на входа на сградата, но не по-късно от 7 дни преди датата, а в спешни случаи – 24 часа по-рано.

За надстрояване, пристрояване, както и за промяна в предназначението на общите части на жилищните блокове е необходимо съгласието на всички жители.

Не по-малко от 1% от минималната работна заплата трябва да е размерът на вноската във фонд “Ремонт и обновяване”, който общото събрание на собствениците в жилищните сгради поддържат. Средствата във фонда ще се набират ежемесечно от собствениците в размер, определен с решение на Общото събрание на блока. Вноската трябва да бъде съобразно идеалните части на отделните собственици в общите части на етажната собственост.

Сдружението на собствениците ще може да се учреди като юридическо лице, което има правото да усвоява средства за основен ремонт и от фондовете на Европейския съюз и/или от държавния, респективно – общинския бюджет като са необходими гласовете на не по-малко от 2/3 от живущите.

Източници: http://dnes.dir.bg/, tv7.bg

Кратък линк: https://dragobuild.com/CLqlV

14 коментара за тази страница

Jordan каза:
08/07/2011 в 8:39

Мисия – почти невъзможна!

Drago каза:
10/07/2011 в 12:01

На този етап и аз не виждам как ще се спазват някои промени (а не се знае и какво още ще се измисли в близките дни 🙂 )

цветелина каза:
12/07/2011 в 2:11

Това с етажната собственност в другите държави го спазват от преди 50 години.Ние в БГ не сме на планетата Земя

Drago каза:
13/07/2011 в 11:02

Като гледам как някои хора се крият от касиера и не отварят вратите … да не говорим за присъствие на Общо събрание.
Ако сами не си променим мисленето, никакви закони няма да ни оправят!

иван савов каза:
25/07/2011 в 7:09

Това с минимален кворум от 50% при взимане на решения за саниране и кредит е пълна глупост ,от която ще се възползват недобросъвестни тарикати в двуфамилните жилища.Кворумът трябва да бъде от минимум 2/3 от собствениците.

misho каза:
10/01/2012 в 9:51

Трудно се променя манталитета на българина, за да спазва законите!

ЙОРДАН каза:
23/03/2012 в 5:12

ОТ КОГО ДА ТЪРСИ СЪДЕИСТВИЕ ДОМОУПРАВИТЕЛЯ ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ НИКОИ НЕ ИСКА ДА СЕ СЪОБРАЗИ С РЕШЕНИЕ НА УС

Албена каза:
26/04/2012 в 10:21

Какви са правомощията на домоуправителя, когато собственик не желае да спазва реда на входа и тормози съкооператорите си постоянно?

Михайлов каза:
03/05/2012 в 8:42

ако във входа има жилища на жилфонд наемателите как да ги накараме да спазват общите правила , при положение че наслужбата въобще не се интересува нито от етажната си собственост , нито от наемателите си?

Михайлов каза:
03/05/2012 в 8:42

ако във входа има жилища на жилфонд наемателите как да ги накараме да спазват общите правила , при положение че службата въобще не се интересува нито от етажната си собственост , нито от наемателите си?

Любо каза:
22/08/2012 в 11:58

Много е трудно, почти невъзможно, спазването от обикновенните граждани на законите, когато съответните държавни органи си закриват очите пред закононарушенията, а полицията бездейства.

стела асенова каза:
19/10/2012 в 9:58

КАК СЕ ПРОЦЕДИРА С УКРИВАЩ СЕ СОБСТВЕНИК,КОЙТО Е ДАЛ АПАРТАМЕНТА СИ ПОД НАЕМ ЧРЕЗ ФИРМА , НА КОЯТО НАЕМАТЕЛИТЕ ПЛАЩАТ НАЕМА. ДЪЛЖИ 450 ЛВ ЗА ОСНОВЕН РЕМОНТ НА ПОКРИВА!

Ваня каза:
27/11/2012 в 4:00

Имам съсед,който гори печка с дърва и трови всички останали.Включил си е тръбите на печката в комина на удушника.Може ли Общото събрание да го изгони от входа със 75 % гласа ,както е по закон?

николинка каза:
14/02/2013 в 8:32

Тежко и горко на тези ,които живеят на последните етажи.Никой не го е грижа.Много са малко тези,които спазват закона за етажната собственост и дават пари за ремонт на покрив. Повечето не го правят,защото на тях не им тече на главите.Ако искаш да не ти вали ще си платиш сам разходите по ремонта.Удоволствието да живееш на последен етаж е скъпо.

Коментирайте

Име (задължително)Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)