В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Развитие на вятърната енергетика

11/10/2009

Вятърна енергетика

Вятърната енергетика е една от най-развиващите се сфери на икономиката в световен мащаб със средни темпове на развитие около 22%. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров в Каварна, на откриването на кръгла маса на тема “Развитието на ветроенергийните паркове в България – заедно с опазването на природата”.

Целта на събирането е необходимостта от дългосрочно развитие на вятърната електроенергия в България в съответствие с изпълнението на поставената от ЕС цел до 2020 г. 16 % от енергията да се осигурява от възобновими източници.

В България сега има 72 вятърни централи със 113 мегавата инсталирана мощност, добави министърът. По думите му през 2008 година те са били около 53 мегавата и представляват 45 на сто от производството на вятърна електроенергия.

Особено интензивно е желанието на инвеститорите да изграждат вятърни генератори, като заявките в момента са за около 5200 мегавата. Прогнозата е, че към 2015 година в североизточна България ще работят 600 ветрогенератори и ще произвеждат към 1500 мегавата електроенергия.

Министър Димитров очерта и някои от проблемите, свързани с производството на електроенергия от силата на вятъра – необходимост от дублиращи мощности, които да заместят в определени моменти вятърните перки при безветрие.

В това отношение в тази част на страната съществува добра алтернатива, свързана с минаващия през Североизточна България газопровод. Според Петър Димитров в региона могат да се изградят двадесетина малки газови централи с мощност от 20 до 50 мегавата, които за няколко часа биха могли да достигнат нивото на спрелите поради безветрие вятърни централи.

Източник: http://www.stroitelstvo.info/

Кратък линк: https://dragobuild.com/3eT1h

1 коментар за тази страница

hho каза:
19/11/2014 в 10:17

Благодаря ви за тази статия.Интересно ми е в колко страни е по добре развита тази вятърна технология с която спокойно се изработва енергия,която е нужда на едно семейство, хем е безплатно, хем има нужното електричество.Като че ли у нас е една мечта само и поглед в бъдещето по масовото им използване.Това, че има и някои отрицателни черти е нормално .За всичко е така. Важното е да има и да гледаме положителните ползи,които могат да ни помогнат за години на пред.

Коментирайте

Име (задължително) Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)