В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Започна рехабилитация на блокове 5-8 в ТЕЦ “Марица-изток 2”

30/12/2009

ТЕЦ "Марица-изток 2"В ТЕЦ “Марица-изток 2” започна рехабилитация на блокове 5-8, която ще продължи до края на 2011г., съобщиха от централата. Ще бъдат подменени генераторите на пети и шести блок и на турбините на седми и осми, като ще бъдат монтирани и електрофилтри. На пети и шести блок ще се монтират и сероочистващи инсталации, чието изграждане се финансира от ЕБВР и програма ИСПА. Изпълнител на проекта е италианско-китайският консорциум “Идреко-Инсигма”.

Търгът за изпълнител се проверява от Европейската комисия и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Шести блок беше спрян на 24 декември и заедно със сероочистката ще бъде пуснат до юли 2010 г., обясниха от централата. Според съобщението японската компания “Тошиба” ще модернизира турбината, а “Риск инженеринг” ще подмени генератора. Сероочистките на 7 и 8 блок работят от близо девет години.

Рехабилитацията на последните блоковете ще увеличи мощността на всеки от тях от 215 на 230 МВт. Тя ще се осъществява със средства на централата. Оттам категорично отказаха да посочат стойността на проекта с мотива, че ще го представят пред медиите през януари догодина. По експертни оценки рехабилитацията ще струва около 130 млн. лв. За сравнение – рехабилитацията на първите четири блока струваше 226 млн. евро, от които 191 млн. бяха заем от Японската банка за международно сътрудничество.

Едновременно със старта на новата рехабилитация, централата подобри собствения си рекорд за производство на електроенергия. От началото на тази година до 22 декември включително са произведени 8 милиона 78 хиляди 291 мегаватчаса, което е с 200 327 мегаватчаса повече в сравнение със същия период на 2008 година. Допълнителното количество електроенергия отговаря на европейските изисквания за опазване на околната среда, тъй като „ТЕЦ Марица Изток 2″ ЕАД работи със сероочистващи инсталации на шест от осемте си блока.

Източници: http://dnevnik.bg/, http://dariknews.bg/

Кратък линк: https://dragobuild.com/W69OS

Няма коментари за тази страница

Няма коментари.

Коментирайте

Име (задължително)Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)