В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Русия предлага 2 млрд. евро за АЕЦ “Белене” срещу акции в нея

21/02/2010

Руската държавна корпорация за ядрена енергия (“Росатом”) e готова да отпусне заем от 2 млрд. евро, с които да продължи строителството на АЕЦ “Белене” през следващите две години. Това съобщи министър Трайчо Трайков след среща с генералния директор на корпорацията Сергей Кириенко, който пристигна в София.

От три години Русия предлага финансиране по проекта, което първоначално правителството на Сергей Станишев отказа. След като не бяха намерени банки, които да отпуснат средства, през април миналата година то поиска заема. Премиерът на Русия – Владимир Путин дори поиска да започне процедура за отпускането.

Изпълнител на проекта е руската компания “Атомстройекспорт”. През миналия декември “Росатом” предложи финансиране за целия проект и се отказа от исканите до момента държавни гаранции.

“Българската позиция е, че може да бъде построена АЕЦ “Белене”, защото в този проект вече са вложени много пари”, каза министър Трайков. Стратегията на правителството ще е оттук нататък срещу вложената в проекта за нова ядрена централа сума да се получи възможно най-голям икономически интерес и дял в бъдещата централа. Ще предложим методи за финансиране, които да са привлекателни за инвеститорите”, обясни той. Като такива посочи проектното финансиране и отпускане на заема срещу гаранции за получаване на акциите.

Предполага се, че срещу отпуснатия кредит “Росатом” ще иска да получи 30-35% дял в новата централа. Намерението на българското правителство е делът на държавата от 51% в проекта да бъде намален до 20-30% и да бъдат привлечени други инвеститори след оттеглянето на германската компания RWE. Тя беше определена за стратегически инвеститор. Москва е готова да продължи строителството на централата през следващите 10 години, твърдят източниците ни. До края на месеца “Български енергиен холдинг” ще обяви търг за консултант, който ще подготви критериите за избора на стратегически инвеститори и пакета от акции, които те ще получат.

Източник: в. Дневник

Кратък линк: https://dragobuild.com/Xwkwb

Няма коментари за тази страница

Няма коментари.

Коментирайте

Име (задължително)Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)