В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Сглобяеми дървени къщи или бетонни къщи

16/02/2011

В миналото дървените къщи са били типични за населението ни, но напоследък все по-рядко се прилагат, за разлика от тухлено-бетонните къщи. И двата типа имат своите хубави и лоши страни.

Бетонът е универсален и много полезен материал, но има редица недостатъци. Едни от тях са малката коравина на усукване и голямото му собствено тегло, което е от огромно значение при сеизмични въздействия, който са често срещани на Балканите. Дървото от своя страна е изключително устойчиво на усуквания и ако дървената конструкция се проектира и изпълни както трябва, то няма земетресение, което да може да разруши такава къща, освен ако не пропадне земята под нея.

Друг характерен недостатък на бетона е неговата хигроскопичност. Това е от голямо значение например при наличие на почвени води или или ако след дъжд пръстта около къщата се навлажни. Възможно е влагата да започне да се предава на бетона и да избие на пода. В такива условия е хубаво преди изливането на плочата да се постави здрав полиетиленов найлон под нея, който да предотврати проникването на почвената влага в бетона. Дървото от своя страна не е хигроскопично и не пренася влагата. Поради тази причина усещането в дървена постройка е някак си по-уютно, по-чисто и по-сухо.

Един от основните недостатъци на бетона, който се отразява върху бюджета ни по време на експлоатацията, е голямата му топлопроводимост. Една бетонно-тухлена къще ще се затопли много по-бавно, защото и бетона и тухлата поемат топлината, която отоплителните ви уреди излъчват, т.е. масивната сграда ще ви струва повече за отопление и ще излезе много по-скъпа в дългосрочен план. Слагането на допълнителна изолация върху тухлено-бетоновите стени и под би намалило този негативен ефект, но в крайна сметка ефективността отново ще бъде по-малка от дървените къщи.

Както бетона, така и дървесината има своите недостатъците.

Може би най-големият недостатък на дървените къщи е тяхната уязвимост от пожар. При един наистина голям пожар от дървената къща няма да остане нищо, а на бетоново-тухлената ще изгори само покрива, обзавеждането и личните вещи. С развиването на технологиите, обаче вече има много материали, които могат да намалят рисковете от пожар. Използването на климатик вместо нагреваеми печки значително ще намари опасността от пожар. Друга предпазна мярка е употребата на огнеупорен гипсокартон за стените, който ще оскъпи малко конструкцията, но ще придаде много по-голяма сигурност и удароустойчивост. Поставянето на двоен слой огнеупорен гипсокартон значително увеличава шансовете къщата да оцелее дори при голям пожар, а в същото време се постига и по-голяма топло- и шумоизолация. Желателно е и използването на каменна вата вместо на стъклена. Тя е 100% пожароустойчива и забавя разпространението на огъня. В комбинация с пожароустойчив гипсокартон значително ще се повиши огнеустойчивостта на дървените къщи.

Друг недостатък дървените къщи е, че поради малкото си тегло могат да бъдат отнесени от ураганен вятър. За щастие в България не сме имали урагани, тайфуни и торнадота каквито се срещат в САЩ и други страни и такава опасност няма.

За сметка на това пък има опасност от наводнение. При силно течение на водата, е възможно къщата да бъде отнесена. Поради тази причина е от изключително значение при строителството на дървени къщи е избора на терена за строеж. Изберете парцел, при който водата да може да се оттича около него, а не да се събира в него.

Също важен проблем е опасността от вредители. Термитите са най-оспадните вредители, които могат да изядат цялата конструкция, но за щастие не се срещат в нашата страна. Друг вид вредители са дървоядите, които се хранят само с беловината в дървесината. Проблема с тях може да се реши, ако му се обърне внимание на време. Срещат се множество импрегнационни материали, които предпазват дървото от вредители, гниене и плесени. Има 3 начина на нанасяне на импрегнанта, с четка или валяк, с потапяне в импрегнационна смес и вакумно импрегниране в автоклав. Професионалното измпрегниране е в основата на дълготрайността на дървената къща. Затова е изключително важно клиентите да са максимално информирани за задължителните неща и процеси при дървените къщи, за да нямат проблеми в последствие.

Видове сглобяеми и дървени къщи се предлагат в България?

1. Сглобяеми дървени къщи от сандвич панели – в България този тип къщи се предлагат най-вече от Брациговската школа, която е наследник на държавното предприятие от комунистическо време „Бял Бор“. Тези фирми са опитни и строят много бързо понеже са изгладили производствения си и строителен процес.

Предимства на сандвич панелите:

 • стават по-бързо и по-лесно
 • за месец и половина можете да имате напълно готова къща
 • дават възможност за по-ниска цена

Недостатъци:

 • опасност от измятане на панелите
 • съмнителна здравина на захващането им към основата и помежду им
 • опасност от влажен дървен материал, използван в скритата част на панелите
 • използване на пароблокираща мембрана, която спира парите в едната посока, но ги блокира в другата. Това е много опасно, ако ползвате климатик през лятото, парите се движат отвън на вътре, а зимата се движат отвътре навън. Така през лятото ще останат блокирани пари в конструкцията и ще кондензират вътре в нея, причинявайки мухъл и гниене на дървесината и OSB плочите.
 • използване на EPS или XPS изолация, поставена директно върху OSB-то на външните стени. Това води до влага между изолацията и OSB-то и причинява сериозни щети от гниене и плесен.

В България най-често се изпълняват този тип къщи. Това е предпочитано решение за фирмите, тъй като с използването на сандвич панели, се съкращава срока на изпълнение, а и клиентът не може да види каква дървесина е вложена в панела и с какво качество са изпълнени сглобките и изолацията в тях.

2. Сглобяеми къщи с метална конструкция – тези къщи не са с дървена, а с метална конструкция като вместо дървени греди се използват профили от ламарина. Други вариант е използването на по-масивни метали, които чрез заварки съставляват конструкцията.

Предимства:

 • металните профили не се измятат като дървото и с тях по-лесно се правят прави стени
 • металът е по-евтин от дървото
 • с готовите метални профили се строи по-бързо и по-лесно

Недостатъци:

 • по-малка огнеустойчивост, тъй като металната конструкция ще загуби устойчивост при по-ниска температура, отколкото дървесината.
 • използването на метал намалява изолационните характеристики на къщата

3. Лог къщи (финландски къщи) – срещат се под няколко разновидности – къщи от кръгли, от правоъгълни трупи или от специални профили. Къща от трупи са много скъпи и само по-заможните семейства си ги позволяват.

4. Дървени къщи с монолитна гредово редова конструкция – при този тип конструкция първо се изгражда дървената структура от греди, като всичко се свързва монолитно като едно цяло и след това конструкцията се облича с плочите, които обшиват стените.

Предимства:

 • възможност за наистина здрава, солидна и тайна дървена конструкция, която ще издържи поколения.
 • позволява много здраво и солидно закрепване за основата
 • цялата конструкция е отворена и видима до най-малкия детайл.
 • няма ограничения към дизайнерските и архитектурните решения

Недостатъци:

 • по-скъпа от сандвич панелите
 • строи се по-бавно
 • не трябва да се допуска поставяне на EPS изолация върху OSB-то, както често се прави в България. Желателно е използването на каменна фасадна вата, поставена върху паропропусклива мембрана с цел предпазване от задържане на влага или конденз върху OSB-обшивката или гредите.

Този тип къща може би е най-удачния и със сравнително малко средства се постига голяма надеждност и трайност.

Ето и вариант на дървена къща с интересно оформление на прозорците:

Ако решите да инвестирате в строителство на сглобяема дървена къща е хубаво, преди сключването на догавор с фирмата изпълнител, да се консултирате със специалист. Нека консултанта проучи практиките и технологиите на строителната фирма и да ви защити интересите ви в написания договор.

Източници: http://www.megaconsult.bg/, http://www.imoti.net/

Кратък линк: https://dragobuild.com/maktK

11 коментара за тази страница

илия каза:
07/04/2011 в 6:27

Къщите са супер, колко струват?

Darina каза:
20/05/2011 в 5:14

по-скъпото винаги ти излиза по-евтино

vitaarch каза:
16/02/2012 в 5:28

Дървените къщи наистина са изключително ефективни във всяко отношение,но при най-стриктни мерки против мухъл,плесен и дървояди,като вложената тървесина задължително се третира с безопасни за човека и околнота среда препарати.Но парозащитната мембрана задължитено се монтира от външната страна на ограждащите стени,тъй като винаги влажността на външният въздух е по-голяма отколкото въздуха в сградата.При силно изолирани дървени къщи,независимо от изолационния материал,EPS,XPS,стъклена или каменна вата,е задължителна вентилационна система с рекуператор на въздуха,както за пречистване на въздуха,така и за регулиране на влажността му.Естествено,тя задължително се изгражда върху добре изолирана от влага бетонова база или основи.

Георги Евтимов каза:
20/11/2012 в 9:42

Имам от 2008 година дървена къща със скелетно гредова конструкция на 4 км от един от двата най-студени града в БГ-найстина няма такова голямо удоволствие вън – 21 а вътре по тениска. Но зъдалжително съм я вдигнал над земята вилата си-фундаментна плоча на 12 колони със стъпки.
Пишете ми на evtimov@abv.bg за снимки да изпратя.
п.с. Всички ми се смееха докато не я завържих-после само цъкат от завист.

Dimitar каза:
19/12/2012 в 11:07

Сглобяемите дървени къщи са отлична инвестиция на днешно време. Бързо се строят. Екологично чисти. Само дето не се произвеждат тук а се внасят с много малки изключения разбира се.

Зинкеевич Ника каза:
22/12/2012 в 10:15

Добър ден!
Аз съм белорускиня от Минск. Израснала съм в дървена къща, която е изградена газова инсталация, всичко е на газ : отоплителна система, бойлер, кухненски бокс и прочие.
Тази постройка е на 60 години и не е помръднала. Дори на покрива не са сменяни една греда или част от дървените конструкции.
Нека да обясня защо. В Цялата Руска Федерация, се ползва специално дърво, точно определен материал, който минал СПЕЦИАЛНА термична и химична обработка, сушилни (поне 10 години сушени на материала). Тези къщи имат гаранция 50 години. Има дървени къщи на 110 години там. Много е важно след като се построи от такъв вид материал, да имате възможността на всеки 5 години и да я пребоядисвате и поддържате. Лакът (доброто качество също) спомага за по-дългия живот на дървото. Интересното е, че и нито една дъска на пода не е изкривена в родния ми дом. Ако строите подобен тип дом, ползвайте се от услугите на строители от финландска или руска фирма, а и ако материалите са от там още по-добре.

Благодаря за Вниманието!

Зинкеевич Ника каза:
22/12/2012 в 10:22

И в допълнение: В риск да обидя някои строители тук, за което моля за прошка, но НЯМА ПО-ГОЛЯМА ГЛУПОСТ ДА ИЗДИГНЕШ ДЪРВЕНА КОНСТРУКЦИЯ И ДА Я ИЗМАЖЕШ ИЛИ СЛОЖИШ ИЗОЛАЦИЯ. Идеята на тези домове, е че те дишат.
Моля, консултирайте се с руските Ви колеги.

Mi6o каза:
24/01/2013 в 5:25

Г-жо, по-добър дървен материал от българския няма. Руският е много слаб и посен на смола!!!

pvc дограма каза:
10/04/2013 в 10:49

Гледайки тези снимки и се сещам за малка спретната къщурка с две лепи от пред хахаха много е красива идеално място за почивката.Е нормално е да има недостатък на бетона е неговата хигроскопичност. Това е от голямо значение например при наличие на почвени води или или ако след дъжд пръстта около къщата се навлажни. Възможно е влагата да започне да се предава на бетона и да избие на пода. В такива условия е хубаво преди изливането на плочата да се постави здрав полиетиленов найлон под нея, което добре че прочетох да го имам предвид след някой и друг месец за мойта вила.

георги каза:
23/04/2014 в 11:52

Здравейте,
Нашата фирма scarletflower.bg се занимава със строителството на къщи от слепена дървесина, тип финландски.
Не знам дали темата е още актуална, но госпожата от Беларус е много права. Къщите от дърво трябва да дишат и да се мажат със специални лакове, които не запечатват дървото.
Ние след няколко месеца започваме да строим селище от финландски смърч в София (може да разгледате сайта ни). Финландското дърво е много по-качествено за такъв тип къщи от българското. По-плътно е и технологията на сушене и преработване след това е на професионално ниво.

георги каза:
23/04/2014 в 11:56

Забравих да спомена, че цените, на които предлагат другите фирми дистрибутиращи финлансдки къщи в България са искуствено надути. Искат да спечелят много пари наведнъж. В действителност къщите започват от 400 евро за кв.м.,а не от 700-800евро

Коментирайте

Име (задължително)Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)