В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Силно земетресение с магнитуд 8,9 по Рихтер в Япония

11/03/2011

Силно земетресение с магнитуд 8.9 по Рихтер разтърси бреговете на Япония. Епицентърът на земетресението е на около 382 километра североизточно на Токио, а дълбочината – на около 24,4 километра. След първия трус са последвали няколко вторични земетресения с магнитуди – 6.3-7.1.

Наводнение след цунами /снимка: reuters/

 

Сградите в Токио са се разлюлели в продължение на повече от минута, много хора панически са излезли на улиците. Разрушенията са големи. 10 метрова вълна цунами е ударила град Камаиши в префектура Ивате. Десетки автомобили са отнесени в океана.

На много места телефонните връзки са прекъснати. Влаковете в момента са спрели и има много хора, които не могат да се приберат. Най-малко 1700 души са загинали или се водят изчезнали. Има и много ранени.

Водовъртеж по северното крайбрежие на Япония /снимка: reuters/

 

Няма данни за пострадали наши сънародници в Япония, съобщават от външното министерство. В островната държава живеят близо 600 българи. В района на Тихия океан в момента не плават български кораби.

Това е най-силното земетресение в историята на Япония. Преди 2 дни на същото място имаше множество трусове с магнитуд около 5.5, но за щастие те не причиниха жертви и материални щети.

Видео: 10 метрово цунами връхлетя Япония след земетръс

Данни за последните заместресения по целия свят:

https://earthquake.usgs.gov/earthquakes/

Кратък линк: https://dragobuild.com/MZkSG

Няма коментари за тази страница

Няма коментари.

Коментирайте

Име (задължително)Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)