В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Поредно скандално решение за строеж в Природен парк Витоша

03/09/2009

vitosha1

Незаконно и при пълна непрозрачност продължава процедурата, с която да се разреши на офшорна компания да строи в природен парк Витоша, съобщиха от неправителствената организация “За да остане природа в България”.

Експертен съвет към Регионалната инспекция по околна среда – София е приел днес положително становище за екологичната оценка на специализирания подробен устройствен план на туристическа и ски-зона Алеко.

Решението е скандално, тъй като противоречи на Плана за управление на природен парк Витоша, който допуска подмяна и ремонт на съществуващите съоръжения, но не допуска изграждането на нови писти и влекове, коментират природозащитниците.

Оттам поясняват, че така на практика се обезсилва документа, който след изисквания по закон дълъг процес на съгласуване с експерти и общественост е приет с решение на Министерски съвет № 305 от 22.04.2005 г.

Заседанието на този експертен съвет изобщо не трябваше да се състои, тъй като в момента има висящо дело срещу решението на РИОСВ-София да стартира процедурата по екологична оценка. По закон процедурата не трябва да се придвижва докато съдът вземе решение.

Съставът на експертния съвет също буди недоумение, тъй като в него липсват представители на ключови институции, имащи отношение към проекта. Изключени от процеса са и неправителствените организации, въпреки многократните настоявания в съвета да се включат техни представители, се посочва в съобщението на екоорганизацията.

За пореден път решенията се вземат “на тъмно”, тъй като до момента никой не е виждал подробния устройствен план. Достъпни са само докладите по екологична оценка и оценка за съвместимост с Натура 2000, твърдят от “За да остане природа в България”.

Оттам припомнят, че проектът е движен от фирма Витоша-ски АД, собственост на офшорна компания – съответно няма информация кой стои зад нея и с какви капитали работи. Въпреки това обаче, държавата в лицето на РИОСВ- София е готова да подари земи изцяло в държавен горски фонд, на територията на природен парк и Натура 2000 място по двете природозащитни директиви на Евросъюза.

Самият подробен устройствен план не беше показан от инвеститора на нито един етап от процедурата и продължава да е тайна и до днес. От информацията в докладите по екологична оценка се вижда, че проектът предвижда увеличаване площта на ски-пистите от 19 ха на 142,5 ха, заради което горите в района ще намалеят с поне 20 ха. Предвиден е и открит язовир за производство на изкуствен сняг с обем от 70 000 куб.м. Отпадните води от ски-зоната и химикалите от изкуствения сняг ще отиват директно в питейните води на подвитошката яка (Владая, Бояна, Бистрица и Железница) и на Банкя.

Витоша ски АД от три години е собствевник на всички съоръжения за ски на Алеко с изключение на Заека и отдавна трябваше да е подменила остарелите и опасни лифтове и влекове.

До дни предстои решението да бъде подписано от директора на РИОСВ-София. Щом това стане, Коалицията ще се обърне с жалба към МОСВ да отмени решението на своята по-долна инстанция. Ако това не стане официална, жалба ще бъде подадена в Европейската комисия за неспазване на законодотелството на общността.

Източник: http://www.expert.bg

Кратък линк: https://dragobuild.com/6RlAV

1 коментар за тази страница

Природо-защитник каза:
03/10/2009 в 12:56

Преди дни имаше мининг на “ЕКО” организация (???), която искаше “Природа за хората”, или по-точно – искат лифтове и хижи!!!

Тези хора са големи овце – да продадат природата за дали има и по 50 лева…

Коментирайте

Име (задължително)Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)