В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

133-метрова статуя на Васил Левски ще издигат край Свиленград

07/04/2012

Сдружението “Аз обичам България” е в основата на идеята за изграждането на 133-метров паметник на Васил Левски. Евентуално реализиране на тази идея би означавало, че най-високата статуя в света ще бъде в България. В момента рекордът се държи от статуя на Буда в Китай, която е висока 128 метра.

Планът е паметникът на Левски да бъде изграден от железобетонна конструкция, покрита с бронз или несмлян талк и обща височина от 133 метра. Самата фигура на Левски ще бъде 101 метра и ще е стъпила на 32-метров постамент. Стойността на проекта е около 4 милиона евро.

Най-вероятно в дръжката на знамето, което Апостолът държи, да бъдат вградени два асансьора, които да изкачват посетители на специално оформена площадка.

“Монументален комплекс Васил Левски” трябва да бъде изграден до главен път Е 80, край Свиленград, на площ от 52 дка, предоставена безвъзмездно от община Свиленград. Комплексът включва 133-метровия паметник на Апостола, музей с най-ярките моменти от цялата българска история, информационен център, изложбена зала и зони за отдих.

По проекта за изграждане на монументален комплекс работят конструктори с ръководител доц. д-р. инж. Людмил Оксанович, преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Скулптор е Илия Иванов.

Източник: http://www.mediapool.bg/

Кратък линк: https://dragobuild.com/MfbY6

7 коментара за тази страница

Пейо каза:
10/04/2012 в 1:41

Доста безумна идея, мегаломанска, вулгарна, откровена гавра с идеите на Апостола. Това нормален мозък не може да го измисли или приеме. Срамна работа, за психиатър. Лошото е, много болни мозъци има по нашите земи. Дано се провали. Инак, като лайно на пътека.

Деница каза:
18/04/2012 в 1:52

Отвратителна идея. Пълен разрез с ветото на Левски. Изключително скромен и възвишен човек. Дано се осъзнаят и не направят проекта. За мястото и погледът, насочен към Турция….без коментар.

Антъни каза:
18/04/2012 в 6:38

Дано стане. Идеята е добра. Браво. Нека България също да има нещо велико.

нана каза:
18/04/2012 в 7:05

Ще гледа към Турция, колко шик :0 направо ебавка с Левски

стеф каза:
21/04/2012 в 11:56

Това ще стане направо 8-то чудо на света 🙂

Биляна каза:
24/04/2012 в 7:50

На мен лично идеята много ми харесва и не мисля,че е подигравка… Мястото,което са избрали е подходящо. Все пак статуята ще се вижда от хиляди гърци и турци,живеещи на земи,които в миналото са били наши. Това малко или много ще им напомня за историята,за това какво е преживял българският народ,който въпреки всичко не се е предал,а е извоювал победата си.

Венцислав каза:
11/07/2012 в 12:46

Това ще е най-великото нещо правено в цялата държава. Дано да го направят. И това не е никаква гавра с апостола, а точно обратното той ще е изключително горд ако може да види, че народа за, който е загинал има финансите да строи най-високата статуя в света. Кефим се, че еди коя си страна има най високата сграда, друга ще строи покрив на мисисипи, трета имала някаква си арка а друга наклонена кула и събираме с години пари за екскурзии до тези места а когато ние правим нещо велико и скъпо казваме “това са тъпотии”. Нека да покажем на света, че сме народ с характер.

Коментирайте

Име (задължително)Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)