В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Строителството на тунела под Шипка може да започне преди 2014 г.

30/10/2009

ТунелСъществува възможност строителството на тунела под Шипка да започне по-рано от 2014г., ако някой от планираните проекти през сегашния програмен период не се изпълнява в посочените срокове. Това заяви при посещението си в Габрово министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. По-ранното начало на реализацията на проекта е възможно и при условие, че някоя от 36-те наши и чужди компании, заявили инвеститорски интерес, се съгласят да започнат строителството му без държавна гаранция. По този повод в момента се водят разговори с тях, добави министърът.

При посещението си в Габрово министър Плевнелиев опроверга твърденията на местни неправителствени организации, че България ще бъде санкционирана от ЕС, в случай че пътното съоръжение не бъде построено по-рано.

В края на миналия месец от регионалното министерство уточниха, че съоръжението ще се гради с пари от еврофондовете. Проектът за подземното съоръжение, което ще облекчи трафика през прохода Шипка, ще бъде включен следващата година в списъка за финансиране от Оперативна програма “Транспорт”. Досегашните планове за него предвиждаха да се даде на концесия. Плановете на строителното министерство са в следващите две години да се актуализира идейният проект, а до 2012г. ­ да се изготви и технически. Ако Брюксел го одобри, ще поеме финансирането. По прогнози от 2001г. тунелът ще глътне 125млн. долара. Той ще е двулентов, 3,2км дълъг и висок 4,8м.

Участъкът Габрово ­ Шипка е част от паневропейския коридор №9, който да свързва финландската столица Хелзинки с беломорското пристанище Александруполис (Дедеагач). България има ангажимент към ЕС да изгради връзката, но досега проектът е буксувал заради липса на финансиране.

Източник: в. Монитор

Кратък линк: https://dragobuild.com/rykzV

Няма коментари за тази страница

Няма коментари.

Коментирайте

Име (задължително)Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)