В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Съвети при лепене на тапети

12/09/2010

Ако ви е омръзнал видът на дома ви в момента и търсите по-жизнерадостно решение като алтернатива на боядисването, тогава тапетът е точно за вас. Тапетите са изключително декоративно решение. С интересните си цветове и десени те придават индивидуалност на вашия дом. Произвеждат се от естествени материали и следователно не съдържат вредни за здравето вещества. Хигиенични са, защото са лесни за почистване. С тапетите лесно можем да преобразим нашия дом. Ще разгледаме необходимите стъпки за поставяне на тапети от винилов тип. Отначало това може да ви се стори трудно, но не се притеснявайте, защото всичко, от което имате нужда, е мъничко търпение.

Избор на тапети:

На пазара се предлагат много видове тапети, изработени от различни материали. Трябва да се избере този вид, който отговаря най-точно на вашия вкус и бюджет. Ето и основните видове тапети:

  • Еднокомпонентни тапети: произвеждат се от еднопластова първокачествена хартия. След като се изработят цветът и десенът, се добавя и релефна декорация. Трайността им е ниска в сравнение с другите видове тапети.
  • Релефни тапети: произвеждат се от двупластова първокачествена хартия. При тях самият десен е релефен и те представляват една по-трайна алтернатива.
  • Винилови тапети: най-разпространеният вид тапети, използвани днес. Външната им повърхност е покрита с поливинилхлорид, а той помага за релефното подчертаване на десените. Съединяването на ръбовете им не личи при тяхното залепване. Лесно се почистват и са устойчиви на слънчева светлина и други фактори.
  • Тапети, които могат да се боядисват: те са на базата на винил. Върху тях може да се нанася боя многократно.
  • Стъклен текстил: произвежда се при изсушаване в пещ на фини стъклени фибри. Тези стъклени фибри след това се втъкават като тъкан. Преди залепването на този вид тапет, повърхността трябва да бъде подготвена с голямо старание.
  • Текстилни тапети: външната им повърхност е покрита с текстил. Този вид тапети предлагат разнообразие от цветове и тъкани. Предимството на този тип тапети е в акустичен план.
  • Винил на основата на текстил: основата на този тапет е произведена от текстил, а външната повърхност е изработена от поливинилхлорид. Идеален за хотели, ресторанти и магазини. Изключително траен е, макар първоначалната цена да е сравнително висока.

Подготовка за лепене на тапети:

Повърхността, върху която ще лепим тапети, трябва да е суха, чиста и гладка. Остатъците от отлепени тапети върху старата боя трябва да се изстържат и да загладим стената с шкурка. Ако върху стените има стари тапети, трябва да ги свалим, като ги омекотим с гореща вода. Идеалната повърхност за тапети на винилова основа е гипсовата мазилка.

Лепене на тапети върху стените:

Време е да подготвим тапетите. Трябва ни голяма, празна и чиста маса, за да ги подготвим. Ако не успеем да намерим достатъчно голяма маса, почистеният под ще ни свърши същата работа.

Етапи на работа:

1. Оразмеряване и маркиране на лентите: след като измерим височината на стените от пода до тавана, прибавяме още 10 см към този размер и отбелязваме дължината върху тапета. Тези 10 см резерв е необходим за коригиране на евентуални грешки.

 

2. Рязане на тапетите: използваме макетно ножче за срязване на отбелязаното място. При рязане на тапети с шарки, трябва да спазим непрекъснатостта на шарката и да не забравяме да оставим резерв от 4-5 см за вътрешeн и за външeн ъгъл.

 

3. Нанасяне на лепилото: след като сме завършили рязането на тапетите, пристъпваме към етапа на залепването им. За да направим това, разстиламе лентите върху масата и нанасяме лепилото равномерно с четката за лепило.

 

4. Прегъване на краищата: прегъваме съвсем леко намазаните краища един към друг и поставяме сгънатите по този начин ленти накуп, докато намажем всички ленти. Това се прави, за да омекнат тапетите.

 

5. Залепване на лентите: имайте едно наум, че за да залепим лентите, стените ни трябва да бъдат сухи и чисти. Започваме залепването откъм тавана и полека се придвижваме надолу.

 

6. Отстраняване на въздушни мехурчета: Щом вече сме залепили тапетите върху стената, трябва да отстраним мехурчетата с въздух с помощта на четка за избутване на въздуха. Това става като просто движим четката отгоре надолу по стената, с посока обърнато V.

 

7. Отбелязване на площта за изрязване: маркираме излишния тапет, който ще изрежем, като притискаме ножицата към ръба, където таванът се среща със стената.

 

8. Изрязване на излишната горна част: отлепваме мъничко тапета от стената и започваме изрязването на маркираната площ.

 

9. Изрязване на излишната долна част: първо маркираме с ножицата мястото, където стената се среща с перваза на пода. После ни остава само да изрежем излишното.

 

10. Залепване на тапет по вътрешен ъгъл: за да залепим тапета, започваме от тавана и се придвижваме надолу. В същото време не трябва да забравяме, че шарките не бива да се прекъсват.

 

11. Залепване на тапет по външен ъгъл: облепваме ъгъла с лекота, като отново не забравяме непрекъснатостта на шарката. Ако облепваме външен ъгъл (както снимката), трябва да оставим резерв от 4-5 см.

 

12. Изрязване на излишната долна ъглова част: щом сме залепили правилно тапетите, можем да пристъпим към изрязване на излишните долни части с ножица. След като сме залепили всички ленти, заглаждаме местата на съединяването им с четка за избутване на въздуха.

 

13. Поздравления: вече успешно сме облепили нашата стая с тапети и тя изглежда прекрасно. Изсъхването на тапетите трае около 12 часа. През това време не трябва да забравяме да държим прозорците затворени.

 

Източник: http://www.praktiker.bg/

Кратък линк: https://dragobuild.com/jGjhZ

4 коментара за тази страница

Kidon каза:
17/09/2010 в 7:47

Хубави са тапетите – придават някаква топлина на вътрешното пространство (особено качествените модели), но когато опре до махането им, защото са ти омръзнали…

лепене на тапети каза:
11/06/2012 в 9:02

Кидон, новите тапети на флис основа се свалят много лесно и дори можеш да си ги преместиш другаде.

maggy каза:
19/10/2012 в 1:54

Здравейте, прочетох мнение, че тапети могат да се преместват.
Ако някой е местил – със същото лепило за тапети ли се поставят повторно и трябва ли някаква допълнителна обработка.

Ваня Николова каза:
16/04/2015 в 8:11

Искам да ми залепят тапети на тавана в антрето-ще са къси парчета и не са на шарки.Майсторът се очуди-никога не е лепил по таван, а зная, че го правят.Посъветвайте ме, така,че да предам на майстора.Тапетите са винилови,както казах-едноцветни.

Коментирайте

Име (задължително) Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)