В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Тадж Махал – храмът на вечната любов

08/02/2010

Тадж Махал е място, което е грехота да не се посети. Онова място, което е събрало в себе си историята, културата, традицията и магията на Индия. На пръв поглед прилича на разкошен дворец, всъщност обаче е гробница. Построена е от Шах Джахан в памет на любимата му съпруга Мумтаз Махал, която умира неочаквано при раждането на 14-тото им дете. Историята на тази любов е колкото тъжна, толкова и красива. Днес тази история и този храм са се превърнали в абсолютният символ на Индия по цял свят и съвсем неслучайно гробницата се счита за 8-то чудо на света.

Самият “Тадж Махал” се намира на брега на река Джамна – на 2км от град Агра /северна Индия/. Построен е през Средновековието, когато Агра е била столица на Монголската империя.

Ето и историята на Тадж Махал:

Шах Джахан /истинското му име е принц Курам/ е бил наследник на Тимур хан и Чингиз хан. По нормите на Корана принц Курам се жени много млад, но не по любов. По време на един панаир за Нова година обаче, принц Курам срещнал своята единствена голяма и истинска любов – а имeнно принцеса Аджурманд Бано Бегум – която след възкачването на принц Курам на престола се коронува с името Мумтаз Махал. Двамата се влюбили безумно, но заради ранната възраст на принцесата, трябвало да чакат 4 години, докато сватбата се осъществи по всички правила и предписания на свещената книга. Принц Курам и принцеса Аджурманд се женят на пищна церемония пред очите на цялата Монголска империя. Бракът им предизвиква бурни дебати, тъй като след церемонията, принц Курам буквално зарязва полагащия му се харем и се отдава изцяло и предано на втората си жена. Мумтаз Махал от своя страна също била много силно привързана към съпруга си. Тя пътувала с него навсякъде, и била неговия най- доверен съветник, както и най-верният му поддръжник във всички начинания. Благодарение на нейната проницателност и гъвкави реакции, принцът успял да избегне и превъзмогне много политически интриги, дори спадове, а в същото време изживял и много възходи. Мумтаз Махал била единственият човек, на когото можел да разчита в сложната атмосфера на конспирации в императорския двор и тя никога не го подвела. Всъщност днес името на Мумтаз Махал в Индия се свързва с респект, възхищение и признателност за абсолютно безрезервната й обич и подкрепа към съпруга си. Двамата живеят заедно 19 години. През това време тя ражда на съпруга си 14 деца, от които само 7 оцеляват.

Принцът идва на власт след смъртта на баща си и след поредица битки между претендентите за трона. През 1628 г. той влиза триумфално в столицата Агра – вече като император и приема името Шах Джахан. Три години по-късно обаче щастието му е помрачено, тъй като заради тежкото раждане на 14-тото им дете Мумтаз Махал починала.

Смъртта й напълно съкрушава Шах Джахан, а в легендата дори се говори, че само за една нощ императорът побелял. Следват цели две години траур. Той престанал дори да се храни и се лишил от всички удоволствия, които му напомняли за любимата жена. И единственото, което имал желание да направи е да увековечи любовта си към Мумтаз Махал завинаги.Това била и причината за построяването на гробницата. Императорът искал да построи гробница, която да зашемети целия свят. Искал тя да е точно толкова великолепна и красива, колкото съпругата му и тяхната любов. Построява я на един от завоите на река Джамуна – място, което се вижда в цялата си прелест от прозореца на собствените му покои. Императорът сключва сделка с един благородник, на който принадлежало това място като му дава огромен палат в замяна на това парче земя.

Отличителния белег на “Тадж Махал” е всъщност неговата симетрия. Били повикани само най-добрите майстори строители, зидари, инкрустатори, инженери, дизайнери и математици от цяла Индия. Шах Джахан искал всичко да бъде перфектно и самият той дейно участвал в изграждането и дизайна му. Това било единственото нещо, което поддържало духа му жив след смъртта на съпругата му.

Храмът е изграден основно от мрамор и слонова кост. В тях са инкрустирани множество скъпоценни камъни – аметист, яспис, оникс. Главният вход е направен от червен пясъчен камък, а върху него са изписани стихове от Корана. Вътре в храма инкрустацията е пищна. Осветлението е слабо и придава някаква загадъчност.

Разноските по строителството на екстравагантния мавзолей са тежко бреме за държавата и водят до сериозна финансова криза. Когато през 1658 г. се разнася вест за сериозно заболяване на Шах Джахан, четирима от синовете му незабавно си оспорват трона. Победителят Аурангзеб намира баща си оздравял, но узурпира властта и последните 8 години от живота си Шах Джахан прекарва затворен в Червената крепост, съзерцавайки Тадж Махал. Сега дворецът на императорът е превърнат в музей и туристите имат възможността да погледнат гробницата от същото място. Аурангзеб погребва баща си в мавзолея, въпреки че Шах Джахан е предвиждал да построи за себе си отделна голяма гробница.

Тадж Махал е най-красив по време на изгерв или залез. В Индия от край време вярват, че преди сватбата младоженците е задължително да посетят храма, защото има положително влияние и носи късмет на брака.

В началото на XIX-ти век британският генерал-губернатор планира да разруши Тадж Махал и да го продаде на парчета, като монументът е спасен единствено поради липсата на потенциални купувачи в Англия.

Тадж Махал е безспорно една от най-забележителните постройки в света. Прославен с величествена архитектура и изящество, той се причислява към на гордите постижения на човечеството и е неземна част от списъка на най-големите чудеса на света. Като гробницата, тя няма аналог в света, където никаде другаде тленни останики не са били приютявани в такъв неповторим разкош.

Видео от храма:

Източници: http://polejerno.blogspot.com/, http://bg.wikipedia.org/

Кратък линк: https://dragobuild.com/oASqZ

1 коментар за тази страница

Георги M. каза:
05/04/2011 в 9:47

Благодаря, че коректно сте посочили източника. И се радвам, че статията за тази вечна приказка ви се е харесала.

Коментирайте

Име (задължително)Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)