В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Танцуващата къща (Прага)

30/05/2018

Несъмнено Прага е един от европейските градове, богати на архитектурно наследство и пленяващи забележителности. На фона на историческите сгради в стил барок, готик и арт нуво се откроява една доста по-модерна и разчупена визия в лицето на т.нар. Танцуваща къща.

Името на сградата произлиза от нейната архитектура и необичайната й форма, която наподобява на танцуваща двойка. Тя е позната още като „Джинджър и Фред“, на името на известната двойка Фред Астер и Джинджър Роджърс, и е построена в средата на 90-те години на миналия век. Локацията на нестандартната сграда е на ъгъла между улиците „Rasinovo nabrezi“ и „Resslova“. Преди на този ъгъл се намирало друго историческо здание, което обаче било разрушено при бомбардировки. В близост до мястото се намирал и родният дом на президента Вацлав Хавел, който инициира идеята да се построи нова сграда на мястото на разрушената, която да се превърне в значим културен център.

Към днешна дата новата постройка помещава големи офиси, има хотелска част и ресторант „Перлата на Прага“, разкриващ зашеметяваща панорамна гледка над града. Въпреки това осъществяването и визията й несъмнено са вдъхновени именно от Вацлав Хавел и превръщат сградата в носител на идеята за промяна и ново начало.

Танцуващата къща е построена в стил деконструктивизъм и е творение на колаборацията между двама архитекти – Владо Мулинич и Франк Гери. Екстравагантните произведения на канадския архитект Гери в този стил са емблематични, като сред тях са Стата Център в Масачузетс, Музеят Гугенхайм в Билбао и др.

Течението възниква през 80-те години на миналия век и се характеризира с хаотичност, фрагментиране, неправилни форми и като цяло отричане на някои от основните досега установени принципи в архитектурата.

Именно поради различната и авангардна визия, която до известна степен се оказва в противоречие с историческите сгради наоколо, Танцуващата къща буди редица спорове и разнообразни мнения както от страна на местните жители, така и от посетителите и туристите на града. Със сигурност обаче тя предизвиква интерес и определено привлича вниманието.

„Джинджър и Фред“ е изградена основно от стъкло, неръждаема стомана и бетон. Състои се от 9 етажа и 99 панела, всеки от които има различна големина и форма. И въпреки бурните дебати относно вписването на разчупената визия в цялостната атмосфера на града, сградата вече се е наложила като символ на новото и дори е изобразена върху колекция златни монети, емитирани през 2005г. от Чешката национална банка и посветени на „Десет века архитектура в Прага“.

Определено чешката столица има с какво да впечатли своите гости, но не само от гледна точка на своята градска архитектура от различни архитектурни периоди. Като събирателен образ на новия модерен свят и традициите на миналото, европейският град се е превърнал в известна туристическа дестинация. Този месец се проведе традиционният и ежегоден бирфест, а лятото обещава да бъде богато и на музикални събития. Едно от най-значимите от тях е музикалният и културен фестивал Metronome, който ще се състои на 22-23 юни.

Магичният град продължава успешно да съвместява в себе си съвременното и модерното с автентичното и традиционното. Ако искате да се докоснете до тази магия и да видите с очите си танца на сградата, ви съветваме непременно да планирате следващата си екскурзия в Прага.

Повече подробности за архитектурата и строителствово на танцуващата къща в Прага, можете да намерите от Уикипедия, на английски език.

Снимки: Уикипедия

Кратък линк: https://dragobuild.com/bu14rf

Няма коментари за тази страница

Няма коментари.

Коментирайте

Име (задължително)Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)