В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Цари Мали град – Малкия Цариград

01/11/2013

Освен с минералните си води, самоковското село Белчин вече може да се гордее и със своя уникален исторически комплекс – реставрирана крепост от IV-V в. и църква от ХVII в. Инвестицията в Белчин е на стойност 5,58 млн. лв., спечелени от община Самоков по оперативна програма “Регионално развитие” на ЕС. Главен изпълнител на проекта е фирма “Главболгарстрой”.

cari-mali-grad-belchin-1

Преди стотици години в района на село Белчин имало голямо селище, известно като Цари Мали град. Предполага се, че името му означава Малкия Цариград. Там, на един хълм, се издигали белите стени и кули на крепост, които напомняли на местните хора за величието на Цариград. Според археолога Веселин Хаджиангелов, който ръководи разкопките и реставрацията, крепостта е имала изключително важно значение в древността. Чак до 19-и век били запазени части от това укрепление.

cari-mali-grad-belchin-2

Преди да се изкачат до крепостта, посетителите на Белчин има какво да видят още в нейното подножие. Това е църквата “Света Петка”, построена в последния си вид през XVII век върху основите на по-стар храм от XIII-XIV век. През 2006 г. започва нейното възстановяване по желание и със средства на местните жители. На 14 октомври 2007 г. тя е преосветена лично от покойния патриарх Максим.

cari-mali-grad-belchin-3

„Цари Мали Град” може да се похвали и със стръмна железница, наречена фуникулер, която изкачва посетителите с кабинки от основите на хълма Св. Спас до върха. Подобни железници има в Истанбул, Залцбург, в „Долината на падналите” в Испания и на други места. Може да стигнете и по две екопътеки, по неасфалтиран път.

cari-mali-grad-belchin-4

Полезна информация за посетители:

Комплекса Цари Мали град се намира в село Белчин, на 15 км от Самоков и 53 км от София (около 1 час път). Понеделник е почивен ден. Цeната на билета е 4 лв. за възрастни и 2 лв. за учащи и пенсионери като се включва посещение на етнографския музей, крепостта и качване на панорамното влакче.

Center map
Get Directions

Източници: http://www.carimaligrad.com/, bgchudesa.com

Кратък линк: https://dragobuild.com/Es4b8

1 коментар за тази страница

Петя каза:
14/03/2015 в 1:02

Смятам това лято да го посетя със семейството.

Коментирайте

Име (задължително)Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)