В този сайт ще откриете актуални новини и съвети за: строителство, архитектура, инфраструктура, недвижими имоти, градоустройство, проекти, строителни материали, топло и хидро изолация, обзавеждане, ремонти, ландшафт, за дома, за къщата, сгради, ново строителство, строителство цени, строителство на къщи, строителство имоти, фирми строителство, строителство на, жилищно строителство, водно строителство, строителство ремонти, пътно строителство, сухо строителство, строителство на сгради и съоръжения, строителство обзавеждане, договор строителство, строителство градът, календар, новини, работа, интериорен дизайн.

Близо 28% от строителните фирми са фалирали

07/11/2009

stroitelstvoОколо 28% от строителните компании са прекратили своята дейност. Това съобщи днес във Варна управителят на националната компания за недвижими имоти „Форос” Добромир Ганев. Той допълни, че още по-сериозна е цифрата по отношение на броя на затворилите агенции за недвижими имоти, който е между 30 и 40%. По данни на Камарата на строителите за първите 9 месеца на годината в България е регистрирано намаление на поръчките с 30-35%.

Добромир Ганев каза още, че за проблемите в сектора свидетелстват и издадените строителни разрешителни, които намаляват рязко, връщайки се на нива от 2005 г. Важна тенденция по отношение на новоиздадените разрешителни за строеж на жилищни сгради е намаляването на площта и общия брой апартаменти в сградите, т.е. новопланираните обекти са значително по-малки в сравнение с предходната година.

Свиването на имотния пазар намира израз преди всичко в понижаването на броя на регистрираните покупко-продажби на недвижимо имущество, заяви Ганев. В момента основен купувач на пазара на недвижими имоти е българинът. През последните години неговият дял при покупка на жилищен имот беше 70 – 80 %, от общия обем на сключените сделки, а в момента този дял е близо 92 %.

Най-много са намалели цените на новото строителство – средно с 13,75 %. Цените на старото монолитно строителство са се понижили с 12,51 %, а на панелните жилища с 11,61 %.

В териториално отношение, най-голям спад се наблюдава в Русе -19,53%, София -17,25% и Благоевград -15,79%. Във Варна понижението е с 10,98%, в Пловдив -12,70% и в Бургас -11,55%.

Интересна тенденция е, че докато през 2007 година 65 на сто от жилищата у нас са купени с банков кредит, днес само от 5 до 10 процента от купувачите реализират сделка с одобрен жилищен заем.

Източник: econ.bg

Кратък линк: https://dragobuild.com/wbPfL

Няма коментари за тази страница

Няма коментари.

Коментирайте

Име (задължително)Comment
E-mail (задължително)
Уебсайт (ако имате)